Hogyan számozzák a járműveket Debrecenben?

Hogyan számozzák a járműveket Debrecenben?
Miután a villamos, trolibusz és az autóbusz közlekedés a DKV Zrt.-hez került, az autóbuszvonalakat nagyon helyesen átszámozták, hogy ne legyen két azonos számú villamos-, troli- és autóbuszvonal – írja olvasónk.

Így teljesen elkerülhetővé vált, főleg a vidéki utasok számára, hogy az azonos számozás miatt összekeverjék a különböző típusú járműveket.

Az elkövetkező időben talán megindul az új villamosvonal építése, amely a 2-es jelzést kapná. Nem értem, ha már elindultak egy úton a járatok számozása terén, miért nem viszik ezt végig? Az 1-9-ig felszabaduló számok lehetővé teszik, hogy ezeket az elektromos meghajtású járművek foglalják el. Hát akkor legyen ez is úgy, hogy két azonos számú vonal ne legyen!

1-es villamos van, 2-es és 3-as troli van, akkor logikusan következik, hogy az új villamosvonal a 4-es számot kapja. Hely van bőven, mert ahogy én az elkövetkezendő évtizedek gazdasági, de főleg demográfiai helyzetét látom (a lakosság száma folyamatosan, megállíthatatlanul csökken) nem valószínű, hogy olyan sok új villamos- és trolivonal létesülne, hogy nem lenne elég a fennmaradó öt szám (5, 6, 7, 8, 9) ezek jelölésére.

Egyébként ez a rendszer nem is új, mert ha jól tudom, például Firenzében – ahol csak autóbusz és troli közlekedés van – is úgy oldották meg, hogy ne legyen két azonos számú, különböző fajtájú járat. Remélem, javaslatom meghallgatásra talál, és így teljesen átláthatóvá válik Debrecen közlekedési rendszere.

Ludmann László, Debrecen