Hogyan spórolhatunk az áruházban? – Takarékos receptek a nagybevásárláshoz

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: telegraph.co.uk
Debrecen – Bevásárlás… Állítólag a nők álma, a férfiak rémálma… De hiába az ironikus megállapítás, mi, nők tudjuk a legjobban, hogy egyáltalán nem álomszerű beosztani a „kosztpénzt”- borotvaélen egyensúlyozni hónapról hónapra, hogy mindenre jusson.

Sajnos ritkán engedhetjük meg magunknak azt a fényűzést, hogy kedvünk szerint csordultig pakoljuk a behemót bevásárlókocsit, és bármit megvegyünk, amit szemünk, szánk megkívánt. Pedig óriási a csábítás: árutól roskadozó polcok, bőség, csillogás jellemzi az üzleteket, minden arra biztat, hogy vásároljunk, fogyasszunk, szerezzük meg, sajátítsuk ki… Pláne így ünnepek idején, amikor aztán tényleg mindent meg szeretnénk tenni azért, hogy különlegesen finom ételek kerüljenek az asztalra.

Miként lehet ellenállni a kísértésnek? Hogyan spórolhatunk bevásárlás közben?

 • Mindig vigyünk magunkkal bevásárlótáskát – lehetőleg ne egyszer használatos műanyagot – egyrészt nem túl strapabíró, másrészt környezetszennyező – hanem textilből készültet. Ma már számos jópofa, kis helyen is eltérő táskát lehet kapni. Ha mindig magunknál hordjuk nem ér kellemetlen meglepetés a kasszánál bennünket, ahol bizony – a termékdíj miatt – igen borsos árat számítanak fel érte.
 • Mielőtt útnak indulunk, nézzük végig a közeli boltok akciós ajánlatait. Tudatosan összeválogatva, hogy mit hol érdemes megvenni – nagyon sok pénzt megspórolhatunk.
 • Készítsünk bevásárlólistát – és lehetőleg tartsuk is magunkat a leírtakhoz. Mérjük fel, melyek azok a dolgok amelyek hiányoznak háztartásunkból – csak azt írjuk fel és vegyük meg, ami feltétlenül szükséges.
 • Ne ragaszkodjunk görcsösen a nagynevű márkák termékeihez. Az ismeretlenebb gyártók termékei is nyújthatják azt a minőséget – csak nem kell megfizetni a díszes csomagolást. Persze azért legyünk gyanakvóak, ha valami aránytalanul olcsóbb.
 • Mindig nézzük meg a boltban az alsó polcokon lévő termékeket is – ide helyezik el az olcsóbb árkategóriás árukat,- amelyek ugyanolyan jók, mint a szemmagasságban kínált kiemelt termékek.
 • Élelmiszereknél nagyon fontos paraméter a frissesség. Soha ne vegyünk a fogyaszthatósági idő lejártához közel álló terméket-hiszen nem biztos, hogy mi is azonnal felhasználjuk azt. Trükk: a polcon hátrább lévő termékek mindig frissebbek, mint a kívülre elhelyezettek, hiszen az eladók árufeltöltés során tartják a sorrendiséget.
 • Zöldség-gyümölcs esetében a nagy áruházak mindent eleve zacskóznak, és dobozolnak. Így gyakran szembesülünk otthon azzal a ténnyel, hogy bizony olyan darabokat is kénytelenek voltunk megvásárolni, amelyeket egyébként nem vennénk meg (a mérete, vagy az esztétikai hibája miatt). Ezért a zöldségeket-gyümölcsöket célszerűbb olyan helyen megvenni, ahol mi magunk választhatjuk ki. Így egyrészt garantáltan friss és szép árut kaphatunk, másrészt támogatjuk a helyi vállalkozásokat is.
 • Mindenképpen használjuk ki a mennyiségi kedvezményeket is – azaz ha valami nagyobb kiszerelésben kapható általában olcsóbb is.
 • Tartós élelmiszerekből, ha akciósak – érdemes bespájzolni. Ki tudja, mikor lesz újra olyan olcsó?
 • Ügyeljünk a szezonalitásra – hiszen minden zöldség és gyümölcs akkor a legolcsóbb, amikor éppen terem.
 • Mindig óriási a csábítás a süteményes pultok előtt: habos, krémes tortaszeletek kínálják magukat – borsos áron. Ha kiszámolja 3-4 tortaszelet árából könnyedén megvásárolható egy egész torta alapanyaga – ami ráadásul otthon elkészítve biztosan nem tartalmaz semmiféle mesterséges anyagot.
 • Ugyanígy a drága fűszersók és levesporok helyett finomabb és olcsóbb a saját kezűleg összeállított fűszerkeverék is.
 • Felvágottakból mindig érdemesebb a kimérőset, vagy a kisebb rudas, félkilós változatot választani. Az előre csomagolt 10 dkg-os felvágottak a legdrágábbak, ráadásul a védőgázas csomagolás sem a legegészségesebb.
 • Pékáruból mindig csak annyit vásároljunk, amennyit még aznap el tudunk fogyasztani. Sajnos a kifli és a zsömle másnapra már élvezhetetlenné válik.

– Faar Ida –