Hogyan neveljünk pálmát a szobában?

Akt.:
Hogyan neveljünk pálmát a szobában?
© Fotó: magánarchívum
Debrecen, Miskolc – Egy jól gondozott pálma nemcsak mutatós, de eleganciát is kölcsönöz az otthonunknak.

Felnőtt pálmákat gyakran használnak nyilvános helyek és előcsarnokok díszítésére, elegáns és trópusi hangulatot kölcsönözve ezeknek. Ugyanakkor sokan íróasztaluk díszeként cserépben nevelhető, fiatal, alacsony pál­mát tartanak.

Törődni kell velük

A pálmákra gyakran kizárólag trópusi növényként gondolunk: ha bőségesen kapnak napfényt, és sok vizet, akkor szépen fejlődnek. Bár ez valóban igaz bizonyos pálmafajokra, de mivel egy olyan növénycsaládról beszélünk, amelynek több ezer alfaja van, ezért nem szabad általánosítanunk. Vannak sivatagi pálmák, amelyek könnyen elpusztulnak, ha túl sok vizet kapnak. Más cserjeszinti fajok, pedig inkább az árnyékot, a nedvesebb, sötétebb környezetet kedvelik.

Hasonlóképpen, sokan azt állítják, hogy a pálmákat nem szükséges műtrágyázni, vagy csak nagyon keveset. Ez azonban nem egészen így van. A pálma sokáig elélhet rendszeres műtrágyázás nélkül is, de ha egészséges növényt szeretnénk, akkor táplálnunk is kell. Ez ugyanúgy érvényes a szobapálmákra, mint a trópusi, és szubtrópusi fajtákra – olvasható az edenkert.hu oldalon.

Lassíthatjuk növekedését

Végül pedig: a méret is számít. A legtöbb szobában nevelt pálma, így a kenciapálma, fa magasságúra is megnőhet. Úgy lassíthatjuk le a pálma növekedését, ha kisebb cserépben hagyjuk, melyet nem cserélünk minden évben, így nem nő majd olyan gyorsan. De, ha jól gondját viseljük, nagy valószínűséggel a pálmalevelek néhány év múlva a mennyezetet súrolják majd.

Ha ez megtörténne, élvezzük, amíg lehet, mert a pálmát nem lehet visszametszeni. A pálmák a szárukból nőnek, ha lemetsszük a növekvő hajtást, a növény elpusztul. Ha pálmánk akkorára nő, hogy majdnem kitolja a mennyezetet, eljött az idő, hogy körülnézzünk egy közeli hotelben, hátha épp egy csodálatos dísznövényre van szükségük.

HBN


A pálmanevelés alapszabályai

Hűvösebb, ridegebb környezetben nagyon kevés pálmafaj képes fejlődni, sőt néhány egyáltalán nem bírja elviselni a hideget, például a kókuszpálma. A mexikói hegyipálma és a kenciapálma tűri a legjobban a hideget, ez megmagyarázza, miért olyan népszerű szobanövények. Éjszaka a 10 fokot kedvelik a leginkább.

A legtöbb pálma jobban szereti az árnyékot, mint gondolnánk. A mexikói hegyipálma és a kenciapálma jobban kedveli a félárnyékos helyeket, nem bírják a közvetlen napfényt. Más pálmák, mint például a terpedt datolyapálma és a Washington-pálma sokkal több fényt igényelnek.

Csak akkor ültessük át a pálmát, ha már teljesen kinőtte a cserepet. A pálmáknak általában nem mély a gyökérzetük, ezért nem méltányolják, ha háborgatjuk őket. Ugyanakkor, ha ritkábban ültetjük át, azzal lelassítjuk a növekedését is, különben túl hamar kinőné a szobát.

A jó vízelvezetés nélkülözhetetlen. Az tény, hogy a pálmák legtöbb esetben meleg vagy trópusi környezetben élnek, nem jelenti azt, hogy vízi növények. Tulajdonképpen sok pálma az enyhén homokos talajt kedveli, aminek tökéletes a vízát­eresztése. Soha ne hagyjuk a pálma gyökerét vízben ázni.

Rendszeresen tápláljuk a pálmát fejlődési szakaszában. Ha lehetséges, használjunk pálmáknak előállított, nyomelemekben gazdag műtrágyát, amely bőven tartalmaz káliumot és mangánt. A pálmáknál nagyon gyakori a káliumhiány – ez abban mutatkozik meg, hogy sárgás, vagy barnás a levelük.

Legyünk óvatosak a metszéssel. Bár nehéz ellenállni a kísértésnek, de nagyon sok pálma a sárguló, vagy megbarnult régi levelekből még kivonja a maradék tápanyagot. Gyakori hiba, hogy túl sokszor távolítjuk el a pálma elhaltnak vélt leveleit,így értékes tápanyagtól fosztjuk meg a növényt. A lényeg az, hogy csak a teljesen megbarnult leveleket távolítsuk el, soha ne metsszük vissza a pálmát annyira, hogy csak egy-két új levelet hagyunk.

Címkék: , , ,