Hogyan etessünk madarat?

Ne feledkezzünk el télen sem a madarakról!
Ne feledkezzünk el télen sem a madarakról! - © Fotó: dreamstime
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A téli programok közé tartozik a madarak etetése is.

A nyár egyik legnagyobb élménye, ha az ember kiül a teraszra, erkélyre, udvarra, és hallgatja a madárfüttyöt. Ezt azonban télen sem kell nélkülöznünk, elég csak egy etetőt és elemózsiát kitennünk a madarak számára, amivel odaszoktatjuk őket, miközben gondoskodunk is róluk. A téli délutánok, hétvégék elfoglaltsága és a gyerekek nagy élménye lehet a madarak megfigyelése. Érdemes azonban ezzel kapcsolatban betartani néhány alapszabályt!

Ne hagyjuk abba

Az egyik legfontosabb, hogy csak akkor vágjunk bele a madáretetésbe, ha azt folytatni is tudjuk tavaszig. Ha ugyanis abbahagyjuk az élelem kihelyezését, akkor a madarak életét kockáztatjuk, mert a könnyű táplálékforrás megvonása hidegebb éjszakákon a madarak pusztulásához vezet.

Az etetőket lehetőleg olyan helyre tegyük, ahol a madarak könnyen meg tudják közelíteni, legyen a környékén valamilyen bokor, örökzöld vagy cserje. Ha nyirkos, esős idő van, pár naponta takarítsuk ki az etető­tálcát. Ha virágcserép-alátéteket használunk, akkor előtte jól mossuk át az alátéteket is, nehogy valamilyen vegyszer maradjon rajtuk. A madaraknak bátran adhatjuk eleségként a napraforgótányért, napraforgómagot, cirokmagot, fenyőmagot, kölest, muhart, diót, mogyorót, kesudiót. Fontos, hogy ne legyenek sózottak, pörköltek vagy ízesítettek. Ezek a magvak könnyen beszerezhetőek állatkereskedésekben, de megfelel az előre csomagolt papagájeleség vagy pintyeleség is.

A földre is lehet

Elengedhetetlen eleségforrásnak számítanak az állati zsiradékok. Ilyen a marhafaggyú, nem sózott szalonna, teavaj vagy az összes nagyobb boltban beszerezhető cinkegolyó, melyben faggyúba ágyazott magvak is vannak. Bátran adhatunk friss sajtot, de ne legyen túl sózott. Tűzzünk ki almákat, körtéket, csipkét, kökényt az etetőkre, vagy a faágakra. A cinkék, rigók és sok más madár is szívesen csipkedi a fagyott gyümölcsöket.

A rigófélék, az erdei pinty, a fenyőpinty nem, vagy ritkán használják az etetőket, inkább a földről csipegetik a kiszóródott magokat. Ezért jó, hogyha a talajon is szórunk szét magokat vagy egyéb élelemforrásokat. A rigók a földre vagy cserépalátétbe helyezett almákat, főtt tésztát, főtt zöldségeket szívesen csipkedik. Nem szabad azonban kenyér-, péksütemény-, felvágottfélékkel, ropival, kekszfélékkel, száraz kutyaeledellel, pattogatott kukoricával, étkezési tepertővel, paprikás szalonnával, nyers rizzsel, tésztával, csontkukaccal etetni.

Fontos az itatás is, erre a célra megfelel egy virágcserép-alátét. Legjobb, ha műanyag, mert ezekből könnyebben ki lehet szedni, ha megfagy a víz.

ÉM-HI


A cinege már jól van, hamarosan visszatérhet a természetbe
Mályi - Étolajjal szabadították ki a ragasztóból a madárkát a Mályi Madármentő Állomáson. A napokban kapott telefonhívást Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédő Egyesület elnöke, hogy bajba került egy kis cinege. Maga a baj okozója szólt a madármentőknek kétségbeesve. Egy furnérlemezre nyomott...

A meggyvágó ritka vendégnek számít az etetőnél
Nyíregyháza - Kezdődik a 129. országos énekesmadár-etetési szezon. Még a XIX. században, 1890-ben indult el Magyarországon a lakosság települési madáretetési mozgalma. – A mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál a kertekben, a parkokban és a sokadi...