Hogy veszünk használt autót?

Hogy veszünk használt autót?
© Fotó: Auto Houston
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Egyre tudatosabban választanak használt autót a magyarok egy friss felmérés szerint.

Fontos a megbízhatóság és a praktikum a hazai használtautó-vásárlóknak – derült ki a Totalcar és a JóAutók.hu közös felméréséből, ami arra is rámutat, hogy a kérdőívet kitöltők 67 százaléka leginkább az autó szervizelőéletére és jelenlegi állapotára fókuszál vásárláskor.

Előrelépés

Ez jelentős előrelépés a korábbiakhoz képest – állítják a szakértők, akik szerint bár változó az emberek tudatossága és szakmai ismerete ezen a területen, azért mégis érezhetően növekszik az igény az ellenőrzött forrásból származó, dokumentált autók iránt. Az idén nyáron, a felnőtt hazai lakosságot (17-75 évesek) reprezentáló, 16 ezer 278 ember online megkérdezésével készült felmérés célja az volt, hogy kiderítse, a magyarok milyen használt autót keresnek, és milyen szempontok alapján. Az eredmények arról tanúskodnak, hogy ma már sokkal inkább tudatosabban keresik és választják ki a számukra legmegfelelőbb gépkocsit. Ezt támasztják alá az arra a kérdésre adott visszajelzések is, amelyben arra keresték a választ, hogy az emberek mi alapján döntenek az elérhető márkák és modellek között.

Mi a fontos?

A kitöltők 59 százaléka a megbízhatóságot és a praktikumot jelölte meg legfontosabb szempontként. A kevésbé tudatos, emocionális döntést sejtető „imidzs, presztízs” válaszlehetőséget csupán 16 százalék választotta. A válaszadók 11 százaléka pedig nem is a típus vételi árával kalkulált, hanem a hosszú távú fenntartási költségeit vette alapul a végső döntés meghozatalakor. A következő kérdés már nem csak márka és modellek, hanem az elérhető hirdetések közti döntési preferenciát is firtatta. A „mi alapján választasz a meghirdetett autók közül?” – kérdés kapcsán csupán a kitöltők 5 százaléka állította azt, hogy az ár a legfontosabb döntési szempont. A megkérdezettek 67 százaléka számára sokkal inkább az autó szerviz-előélete és a jelenlegi állapota a lényeges.

HBN


Használtautó-piac (illusztráció)
Borsod-Abaúj-Zemplén - Milyen autót tudunk venni, ha „csak” 1 millió forintunk van rá? Mit ajánl a sokat látott nepper? János – aki teljes nevét nem vállalta – jó ideje benne van a használt­autó-bizniszben, igaz, elmondása szerint néha ki-kimaradt néhány év. Voltak turpisságok, de… – A 90-es év...