Hogy ne legyen rémálom az autós nyaralás

Hogy ne legyen rémálom az autós nyaralás
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Hosszabb útra indulva biztonságosabb, ha legalább két sofőr váltja egymást a volánnál.

Elkezdődött a nyár, a jól megérdemelt pihenés ideje. Egy nyaralás megtervezésénél a két fő kérdés, hogy hova menjünk és mivel. Az autós utazásokat tudjuk a legjobban az igényeink szerint alakítani, és az sem jelenthet gondot, ha nem rendelkezünk saját gépjárművel, mert néhány kattintással le tudjuk foglalni a nyaralásunkhoz a legideálisabb autót.

Kötöttségek nélkül

A legtöbben nyugodt nyaralásra vágyunk, amikor nincsenek kötelezettségek és nem kell időpontokhoz igazodni. Örömteli, kedvünkhöz igazítható szabadságot, az autós nyaralás biztosíthat számunkra, ami még sok esetben a pénztárcánkat is kíméli. Milyen előnyei vannak az autós vakációnak? Szabadon és kedvünk szerint mozoghatunk: nem kell igazodni menetrendhez, időpontokhoz és az ismeretlen utastársakhoz. Saját magunk határozzuk meg az indulást, a pihenőket és spontán úti célokat is kitűzhetünk. Spórolhatunk a szálláson: a városközponttól távolabb eső szállások kedvezőbb áron elérhetőek, mint a központban lévők. Még több érdekes helyet fedezhetünk fel: a legjobb helyekre többnyire véletlenül bukkan a jó turista. Autós nyaralásokon fel lehet fedezni a környéket, és a kalandozásnak csak a tankban lévő üzemanyag mennyisége szab határt.

Ne legyen rémálom

Több dolgot tudunk magunkkal vinni: nincsen súly- és méretkorlát, még akár a kerékpárokat is magunkkal vihetjük. Kombináljuk az utazási eszközöket: a legtöbb európai városban költséges a tömegközlekedés. Ha repülővel utazunk és többen vagyunk, sokszor jobban megéri autót bérelni és megosztani a kölcsönzés költségeit. Kevesebbet költhetünk ételre: sokat spórolhatunk az étkezéseken úgy, hogy az éttermek helyett bevásárolunk a helyi boltban. Mivel velünk van az autó, cipekednünk sem kell. Mire figyeljünk indulás előtt? Célszerű megnézni, hogy milyen autópálya és útdíjak vannak a kiválasztott útvonalon és milyen sebességkorlátozások vannak érvényben az adott országban. Jó ha van nálunk térkép vagy GPS, hogy nagyobb kerülők nélkül célba érjünk. Fontos, hogy megbízható autóval induljunk el, és a várva várt nyaralás ne végződjön rémálomként.

HBN

Címkék: , ,