Hogy ne lakásvásárlás után érjen meglepetés

Vásárlás előtt mindenre kérdezzünk rá
Vásárlás előtt mindenre kérdezzünk rá - © Illusztráció: AFP
Debrecen – A dokumentumok megléte sok mindent elárul a megvásárolni kívánt ingatlanról.

Számos ingatlant kell megtekintenünk ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet. A sok utánajárás sokszor türelmetlenné tesz bennünket, ilyenkor szoktunk olyan hibába esni, hogy nem nézünk utána kellő alapossággal a kiválasztott ingatlannak, pedig egy kis odafigyeléssel nagyon sok bosszúságtól megkímélhetjük magunkat.

– Ház vagy házrész vásárlásakor nagyon fontos az ingatlan használatbavételi engedélye, hivatalos építési engedélye, illetve a tervdokumentációnak a megléte. Előbbire azért van szükség, mert vannak olyan ingatlanok, melyeken engedély nélküli bővítések történtek, az utóbb említett rendezési tervet pedig azért érdemes ismerni, mert az önkormányzat elrendelhet esetleg egy utcaszélesítést, amely akár a házunknál is módosítást okozhat – tudtuk meg Kiss Sándor ingatlanszakértőtől. Mint mondta, lakásvásárlás előtt a közös képviselővel érdemes egyeztetni, például arról, hogy van-e tartozása a társasháznak, esetleg magának az ingatlannak, illetve van-e tervben valamilyen felújítási munka, mely pluszköltséget róhat ránk.

Ránézésre is lehet tudni

Az ingatlanszakértő szerint a szomszédokra is érdemes rákérdezni, de egy társasház lépcsőházának állapota is sok mindent elárul. A külső homlokzatából lehet ítélni, hogy a belső gépészeti elektromos munkák, rendszerek mennyire régiek, vagy felújítandók. A szakember hangsúlyozta: új építésű lakások vásárlása előtt mindenképp győződjünk meg az építtetőnek és az építőnek a korábbi referenciáiról. Ha akarunk, a műszaki részébe is betekintést kérhetünk, hiszen minden társasházi épületnek van egy felelős műszaki vezetője, akit kérdéseinkkel bátran megkereshetünk.

A kisebbek kelendők

Kiss Sándor kérdésünkre elmondta, a cívisvárosban továbbra is az 1-2 szobás ingatlanok a legkelendőbbek, melyek nemcsak saját használatra, de akár befektetésnek is kiválóak. A csok bővülése miatt nyilván a nagyobb, új építésű lakások, társasházak is egyre inkább népszerűek a vásárlók körében, az egyik legkeresettebb kategória pedig a sorház, ahol bár kicsi a telek, mégis egy privát kert tulajdonosai lehetünk – fűzte hozzá az ingatlanszakértő.

– Pálfi-Tóth Zoé –


Biztosan te is sokszor elképzelted már álmaid otthonát. Kis lakás valahol egy belváros szívében, nagy családi ház kerttel valahol vidéken, netalán egy hatalmas tanya? Lényegtelen, mert lehet, hogy az álmaidat a kegyetlen valóság könnyen összetörheti. A Bored Panda olyan képeket válogatott össze,...

Budapest - Július elsejétől már használt lakás vásárlására is igényelhető a csok mellé felvehető kamattámogatott kölcsön, amely két gyermek esetén 10 millió, három gyermek esetén 15 millió forint - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn Bu...