Hogy ne fújjon át a szél

Akt.:
Hogy ne fújjon át a szél
© Illusztráció: Magánarchívum
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Érdemes figyelni; bővül a családi házak felújításánál elszámolható költségek köre.

A beérkezett lakossági és szakmai észrevételek alapján módosul az Otthon Melege Program családi házak energetikai korszerűsítésére és felújítására meghirdetett ötmilliárd forint keretösszegű alprogramjának pályázati útmutatója.

Milyen arányban?

Támogatás továbbra is az elszámolható költségek 40-45-50-55 százalékára igényelhető a fejlesztés összetettségétől függően, ezzel ösztönözve az épületek komplex fejlesztését. Az elszámolható költségek 45 százaléka, legfeljebb 1,5 millió forint eddig abban az esetben volt igényelhető, ha a pályázó egy energiahatékonysági fejlesztés mellett legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert is kiépít. A módosítás szerint akkor is jár a támogatás, ha a támogatott beruházásban kettő vagy több energiahatékonysági fejlesztést valósítanak meg megújuló energiát hasznosító rendszer kiépítése nélkül. A pályázók segítése érdekében egyszerűbbé váltak a szükséges csatolandó mellékletek és az elszámoláshoz szükséges dokumentumok.

Amíg van pénz

A támogatási kérelmeket augusztus 15-től a forrás kimerüléséig nyújthatják be a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek. A támogatás az épületek homlokzati nyílászáróinak cseréjére, homlokzatok hőszigetelésére, épületgépészeti rendszerek megtakarítást eredményező cseréjére, felújítására, és az épület gépészeti rendszeréhez csatlakozó megújuló energiafelhasználás kialakítására (napelemes, napkollektoros rendszerek, biomassza kazánrendszerek) fordítható. Az 5 milliárd forintos keretösszeg elosztása régiónként, az épületszámmal arányosan történik. A vissza nem térítendő támogatásban részesíthető pályázatokat az elérhető CO2-megtakarítás alapján rangsorolják. A hagyományos technológiával 1996 előtt épült és 1995. december 31-ig kiadott építési engedéllyel rendelkező, egy lakásos, legfeljebb 135 négyzetméter fűtött alapterületű, a pályázó tulajdonában álló és a pályázat benyújtását megelőzően lakott családi házak energetikai korszerűsítésére nyújtható maximum 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás.

HBN