Hogy könnyebben átvészeljék a telet

Akt.:
Hogy könnyebben átvészeljék a telet
© Fotó: Pixabay
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Figyeljünk arra, milyen eleséget adunk a madaraknak!

A zord időjárásban nagyban megkönnyíthetjük az áttelelő madarak életét, ha kihelyezett élelemmel segítjük őket.

Ezekből adjunk

Az ivó- és fürdővíz biztosítása mellett többféle eledellel is kedveskedhetünk az apró teremtményeknek – írja az nlcafe.hu.

Olajos magvak: Keverjünk össze magas olajtartalmú fekete napraforgót – semmiképpen sem olajos vagy pirított verziót – kölessel. Kiegészítésként a natúr, tehát nem sózott, nem pörkölt dió, mogyoró, földimogyoró, kesudió és pisztácia is nagyszerű madáreleség lehet.

Állati zsiradékok: Kacsa-, liba- és sertésháj, zsírszalonna, faggyú, főzéssel sótlanított étkezési szalonna, faggyú és mag keverékéből álló cinkegolyó, ezek hiányában pedig lágy sajt vagy vajkocka a legideálisabb eledel a madarak számára.

Alma: Egészben vagy szeletekre vágva érdemes felszúrni a fák és bokrok ágvégeire, de a talajra is szórható. Ez a megoldás többek között a cinegék és a rigók túlélését is segíti.

Egyebek: Főtt rizs, főtt tészta, sőt, levesben főtt zöldségek is adhatók a madaraknak, amiket leginkább a rigók és a rovarevők kedvelnek.

Tiltólista: sose adjunk nekik kenyeret, morzsát, egyéb péksüteményeket, popcornt vagy chipset, mert a több hétig etetőben maradó ételek erjedésnek indulhatnak, ez pedig könnyen gyomor- és bélgyulladást okozhat.

HBN