Hogy autózzunk ősszel?

Akt.:
Hogy autózzunk ősszel?
© Fotó: deandavisinsurance.com
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A vizes falevél az aszfaltozott útfelületen úgy viselkedhet, mint a jégpálya.

Hullanak a falevelek, rövidebbek a nappalok, fokozatosan csökken a hőmérséklet és reggelente nyirkosabbak az utak is. Ezeknek a tényezőknek köszönhetően megváltoznak a vezetési körülmények, ami miatt jobban oda kell figyelni a vezetésre. Mire ügyeljünk, hogyan készítsük fel autónkat az őszre?

Avar a motortérben

A Europcar szakértői szerint minden évszaknak megvan a maga sajátossága, ami hatással van a vezetésünkre és az autónkra is. A télhez hasonlóan az őszi vezetésnek is vannak olyan veszélyei, amire nem árt odafigyelni. Az alábbiakban olvasható tanácsok segíthetnek abban, hogy biztonságosan közlekedjünk ősszel is az utakon. Először is vigyázzunk a színes falevelekkel! Az őszi táj szépségét az eltérő színekben pompázó falevelek adják. Mégis ezek a frissen lehullott levelek jelentik az őszi vezetés egyik legnagyobb veszélyét. A nedves faleveleken könnyen megcsúszik az autónk kereke, ezért óvatosan hajtsunk rájuk és ne kormányozzunk vagy fékezzünk hirtelen a falevelekkel borított utakon. A vezetésen kívül figyeljünk arra, hogy a száraz falevelek könnyen megbújnak az autónk motorterében is. Igaz, ez nincs hatással az autónk állapotára, csak esztétikai jelentősége van.

Óvatosan szürkületkor!

Ősszel még a nyári időszámítás szerint telnek a napok, ami miatt rövidülnek a nappalok. Figyeljünk oda, vezessünk lassabban, különösen a szürkületben. Azok, akik azt érzik, hogy a vezetésüket nem csak a szürkület nehezíti, menjenek el szemvizsgálatra – lehet már egy gyengébb szemüveg is segít nekik a biztonságosabb vezetésben. Ősszel a szarvasbőgés idején vezessünk óvatosan erdős utakon, ilyenkor gyakrabban láthatóak az állatok és megnövekszik az általuk okozott balesetek száma is. Készítsük fel autónkat az őszre! Lassan kérhetünk időpontot a gumicserére. Ezen kívül, nézessük át az autónk fűtési rendszerét, fényszóróit és vizsgáljuk meg az ablaktörlőlaptátok állapotát is. Ablakmosófolyadék töltésnél már célszerű ilyenkor fagyállót beletölteni. Miután felkészültünk az őszi biztonságos vezetésre, ez az évszak tökéletes az autós kiruccanásokra.

HBN


Őszi intelmek autósoknak
Miskolc - Legyen az autóban mindig napszemüveg, ősszel a nap vakítóbb lehet. Ősszel a közlekedési balesetek bekövetkezésében jellemzően szerepet játszik, hogy a járművezetők nem az időjárási-, látási-, és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A járművezetőknek is időszerű az őszi közlek...

Őszi úti ellenség: köd, nyálka és falevelek…
Miskolc - Nemcsak a járműveknek, a járművezetőknek is fel kell készülni az őszi vezetésre. Egyre szaporodnak az őszi út- és időjárási körülmények okozta közúti balesetek. Ősszel a közlekedési balesetek bekövetkezésében jellemzően szerepet játszik, hogy a járművezetők nem az időjárási, látási és ú...