Hóesésben disznótoroztak Szentpéterszegen

Hóesésben disznótoroztak Szentpéterszegen

Szentpéterszeg – Igazi télben
disznótoroztak Szentpéterszegen szombaton. A
Faluház kertjében a hósesében
néhány elszánt
vásározó kínálta
áruját, az udvaron bográcsokban,
üstökben főtt az étel.


Igazi télben disznótoroztak
Szentpéterszegen szombaton. A
Faluház kertjében a
hósesében néhány
elszánt vásározó
kínálta áruját, az udvaron
bográcsokban, üstökben főtt az
étel, az épületben pedig hatalmas
nyüzsgés fogadta a betérőket.

Huszonegy csapat


Bár a havas táj különösen
hangulatossá tette az eseményt, a
messzebbről jövőknek nem kedvezett az
időjárás: többen
lemondták részvételüket
– tudtuk meg Tóthné Gara
Mártától, a szervező
Szentpéterszegiek Baráti
Körének
elnökétől.


– Harmadik alkalommal rendezzük meg a
Hurka-és kolbásztöltő
fesztivált. Pénteken
délután népi kismesterségek
alkotásaiből nyílt
kiállítással kezdődött a
kétnapos esemény. Ma három
disznót vágott le a hentes, ezekből
reggelire hagymásvér és
tepertő sült, most pedig
huszonegy csapat tölti a hurkát,
kolbászt, a kész termékeket pedig
zsüri bírálja majd el.

Tóthné Gara Márta
elmondta, hogy a rendezvény – melyre
előzetesen mintegy négyszáz
vendéget vártak – több civil
szervezet munkájának
köszönhetően valósult meg.

Krumplis hurka


Helyi, környékbeli és erdélyi
településekről érkezett
csapatok vettek részt a gasztronómiai
versengésben, de képviseltette
magát Békéscsaba
és Gyula is.


Szorgos kezek aprították a
fokhagymát, gyúrták a
fűszereket a húsba, amit aztán a
tisztított bélbe töltöttek.
Hagyományos házi kolbászt
készítettek a csapatok – vagy csak
nem árulták el titkos receptjüket…


Az ezerkétszázötven
lakosú Szentjobb, mely
Erdélyben,
Nagyváradtól harminchat
kilométerre fekszik, kilencfős csapattal
képviseltette magát.


– Krumplis hurkát
készítettünk, ami mindig sikert arat
– avat be a munkába Zatykó
István
polgármester. –
Kevés pirospaprika van benne, főként
fokhagyma és petrezselyem adja a
fűszerezését.


Nem először veszünk rész a
fesztiválon, Szentpéterszeg
testvértelepülésünk, 1992
óta ápoljuk a kapcsolatot.

– Az elkészült termékek
ízét, küllemét, a
tálalás módját
vizsgáljuk – magyarázza
Polgár Zsolt, a zsüri
egyik tagja. – A jó kolbász
élénkpiros, keményre
töltött és homogén
állagú – sorolta a
mesterszakács.

Gyorsan


– Visszaesőben van a
disznótorozás szokása,
inkább ipari jellegű
tevékenységgé vált,
amióta a fagyasztóláda megjelent
– véli Olajos
Mihály
, Szentpéterszeg
polgármestere. – Régen
összejött a nagy család,
feldolgozták a disznót és minden
meghívott vitt belőle haza. Rohanó
világunkban délre már a
fagyasztóban van a hús.


Elmondta: a III. Hurka-és
kolbásztöltő fesztivál

megrendezése egymillió forintba
került, ennek felét
pályázaton nyerte el az
önkormányzat, felét önerő
biztosítja; illetve hogy száz helyi
lakos aktív munkájára van
szükség a szervezéshez és
lebonyolításhoz.


 


Barak Beáta