Hó a tetőn: Ki szedi le?

Miskolc – Sem a városgazda Kft. sem a MIK Zrt. nem tartja feladatának, hogy a tetőkről lelógó vagy aláhulló hóval valamit tegyen.

Németh Zita, a Miskolc Városgazda Nonprofit Kft. marketingmenedzsere érdeklődésünkre elmondta, hogy társaságuk a járdán és az utcán lévő havat takarítja el, szedi össze és szállítja el. A tetőn lévő hónak a kezelése azonban nem tartozik rájuk. Horváth Szabolcs, a MIK Zrt. kommunikációs marketing munkatársa ugyancsak arról beszélt, hogy cégük nem foglalkozik a hóval. Úgy vélte, hogy annak kezelésével a ház tulajdonosának kell foglalkoznia.

A tető-hólabdát ezekkel a válaszokkal lényegében az ingatlan tulajdonosoknak passzolták. A baj csak az, hogy hiába takartja el és gyűjti össze a havat a járdán a városgazda Kft., ha az emberek nem mernek a fal mellett menni, ment fentről a nyakukba ömölhet bármikor az ott lévő hótömeg. Az sem világos, hogy erre veszélyre kinek kellene felhívni a gyalogosok figyelmét. Ki lenne a felelős, ha bárkinek anyagi kárt, vagy sérülést okozna egy nagyobb adag tetőről landoló hólavina?