Hivatalosan már szezon van a Balatonnál

Az időjárás a vendégek egy részét elriasztotta, de még így is több a turista, mint tavaly volt.

Hivatalosan is megnyitották az idei balatoni szezont Siófokon. Hiába készültek azonban fel a Balatonnál az idényre, sok helyen újrakezdhetik a munkát. A tóparton százmilliós kárt okoztak az elmúlt hét viharai. Az időjárás a vendégek egy részét is elriasztotta, ennek ellenére még mindig több a turista idén a Balatonnál, mint tavaly volt.

A szél és a hullámok összetörték és felszakították a balatoni strandok hullámtörőinek köveit, a füves részeket víz borítja. A siófoki mólót le kellett zárni, mert megroppant a szerkezete.

Balázs Árpád, Siófok polgármestere és a Balatoni Szövetség elnöke elmondta: százmilliós nagyságrendű összegbe kerül majd a helyreállítás, amit még idén meg kell tenni, hiszen ha elmulasztják, akkor télen a jég nyomása már olyan károkat okozhat, amelyek kijavítása milliárdokba kerülne.

Akár teltházas is lehetett volna a siófoki Aranypart kemping üdülőfalu része, ha nem jön közbe az időjárás – ezt Polgár Krisztina kempingvezető mondta. A kemping az idei előszezonban éppen annyi vendéget fogadott, mint tavaly, de most a hosszú hétvégén a bizonytalan időjárás miatt sokan elmaradtak, sátras turista például egy sem érkezett.

A szintén siófoki Hotel Azúr azonban 90 százalékos telítettségű a hétvégén. Boldizsár Péter üzemeltetési igazgató elmondta: idén valamennyivel több a vendégük, mint tavaly. Bár a válság előtti, 2008-as szintet még nem érték el, úgy gondolják, már látják az alagút végét.

A viharos idő miatt a víz is lehűlt, a Balaton 12 fokos. Az idegenforgalomból élők abban bíznak, hogy az iskolai szünet kezdetére felmelegszik annyira, hogy lehessen benne fürdeni. FH