Hivatalosan is elismerték a tálib vezér elfogását

A pakisztáni hadsereg szerdán hivatalosan is bejelentette, hogy elfogták a tálibok második számú vezetõjét, de az akcióról nem hoztak nyilvánosságra részleteket. Nem sokkal késõbb Richard Holbrook, Afganisztánnal és Paksiztánnal foglalkozó amerikai követ “jelentõs fejleményként” értékelte a tálibok katonai fõparancsnokának letartóztatását.

Nem sokkal később Richard Holbrook, Afganisztánnal és Pakisztánnal foglalkozó amerikai követ “jelentős fejleményként” értékelte a tálibok katonai főparancsnokának letartóztatását.

A pakisztáni hadsereg szóvivője megerősítette, hogy letartóztatták Abdul Gáni Barandar mollát, de ennél többet nem árult le. Atar Abbasz vezérőrnagy az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: a letartóztatás helyszínét, és az akció részleteit biztonsági okokból nem tehetik közzé.

Az amerikai lapok kedden azt írták, hogy az egyik legfontosabb tálib vezetőnek számító férfit az amerikai és pakisztáni hírszerzés közös akciójában fogták el, a Pakisztán gazdasági központjának számító Karacsi városában. Rehman Malik pakisztáni belügyminiszter azonban kedden kijelentette, hogy csak információkat cserél egymással a két ország hírszerzése, és nem hajtanak végre közös rajtaütéseket Pakisztán területein.

Nem sokkal a hivatalos pakisztáni elismerés után Richard Holbrook amerikai követ “jelentős fejleményként” jellemezte a tálib vezető elfogását. Ez a kijelentés volt az első alkalom, hogy amerikai tisztségviselő elismerte Barandar letartóztatását. Egy nappal korábban a Fehér Ház szóvivője még nem erősítette meg az amerikai lapok információt, csak a pakisztáni-amerikai együttműködést dicsérte.

A tálib vezető elfogása egybeesik azzal a nagyszabású hadművelettel, amit a NATO és az afgán hadsereg indított a tálibok ellen az afganisztáni Helmand tartományban. Az “Együtt” fedőnevű akcióban több tízezer katona vesz részt, és a célja, hogy kiűzze az ópiumgyártás központjának is nevezett Mardzsa város környékéről az iszlamistákat. Ez a legnagyobb támadás 2001 óta.