Húsz év után szerdán végleg bezárták a menekülttábort

Akt.:
Debrecen, 2015. december 16. Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetõje, a térség országgyûlési képviselõje, Becsky István önkormányzati képviselõ, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Papp László polgármester (Fidesz-KDNP) (b-j) a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal bezárt debreceni befogadó állomásának bejáratánál kihelyezett „Zárva” feliratú tábla mellett 2015. december 16-án.
Debrecen, 2015. december 16. Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetõje, a térség országgyûlési képviselõje, Becsky István önkormányzati képviselõ, Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Papp László polgármester (Fidesz-KDNP) (b-j) a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal bezárt debreceni befogadó állomásának bejáratánál kihelyezett „Zárva” feliratú tábla mellett 2015. december 16-án. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Debrecen – Végleg bezárták Debrecenben, a Sámsoni út végén működött menekülttábort.

A schengeni és a dublini egyezményeknek úgy tudunk eleget tenni, ha megvédjük a határainkat. Így nincs szükség a debreceni menekülttáborra – fogalmazott Kósa Lajos, a Fidesz-KDNP parlamenti frakciójának vezetője a Sámsoni út végén, a menekülttábor végeleges bezárásakor. Arra emlékeztetett, hogy miután az Európai Unió 2012-ben megtiltotta, hogy a határt illegálisan átlépőket őrizetbe vegyék, vagy letartóztassák, a menekültek száma hirtelen megemelkedett. 2013-ban 18 ezren, 2014-ben 43 ezren jöttek ide, 2015-ben már 300 ezernél tartunk. – Ha nem védjük meg a határokat, már 500 ezernél járnánk – tette hozzá. Hangsúlyozta: jelenleg 110 országból érkeznek Európába bevándorlók, mely államokban összesen 38 millióan élnek menekülttáborokban. Ezek az emberek úgy gondolkodnak, hogy Németországban szociális segélyből sokkal jobb, mint menekülttáborban – vélekedett. Kijelentette: Európa azonban képtelen az egész világ szegénységének összes problémáját megoldani. Mi magyarok örülünk, ha a sajátunkkal megbirkózunk, nem hiányzik nekünk még néhány százezer menekült – mondta a frakcióvezető.

– Kifogásoljuk az európai politikát, mert szerintünk meg kell védeni a határokat. A nemzetközi és a magyar joggal is ellentétes a kötelező betelepítési kvóta. Ilyenre felhatalmazást egyetlen európai választó sem adott – jelentette ki Kósa Lajos.

Vége a kockázatnak

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere a rendezvényen arról beszélt, hogy 1995 óta működött a Sámsoni úton a menekülttábor. Az akkori Horn-kormány – Kuncze Gábor belügyminisztersége idején – döntött úgy, hogy ezt a területet menekültügyi célokra akarják használni. Már akkor sem fogadta osztatlan siker a döntést – fogalmazott a város vezetője. Hozzátette: a létesítmény bezárása Debrecen érdekeinek megfelelő, az ugyanis biztonsági kockázatot jelentett. – Mi is láttuk a párizsi merényleteket, és értesülünk például arról, hogy Finnországban az ISIS bevándorlóként érkezett katonáit tartóztatták le. Nem tudjuk, hogy Debrecenben hány olyan személy volt, regisztrálták itt, akik nem békés szándékkal érkeztek – mondta dr. Papp László.

Betelepítési kvóta

Kontrát Károly belügyminiszter-helyettes, parlamenti államtitkár arra emlékeztetett, hogy a táborban 20 év alatt 73 ezren fordultak meg. Kezdetben délszláv menekültek jöttek, aztán legnagyobb számban afgánok, irakiak, szírek, koszovóiak érkeztek. A kormánypárti politikus kiemelte: az erős őrizetnek köszönhetően a déli határról ma már olyan jelentések érkeznek, hogy határőrizeti esemény nem történt, miközben a Frontex jelentése szerint idén Európába 1 millió 515 ezer illegális migráns érkezett.

– Most egy újabb veszély, a kötelező betelepítés fenyeget bennünket, mely veszélyes a közbiztonságra is, hiszen a bűnözés növekedésének az esélyét hordozza magában, és a terrorveszélyt is fokozza. Ezért minél több embernek kell aláírnia az elleni petíciót – értékelte a helyzetet Kontrát Károly.

HBN-OCs