Hivatalosan is átadták a Belváros Új Főutcáját

Hivatalosan is átadták a Belváros Új Főutcája elnevezésű projektet pénteken.

Az ünnepségen Bajnai Gordon kormányfő a pártok összefogására hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy a fejlesztések mindig ciklusokon átívelő feladatok, amelyek az egész országot gyarapítják. Hozzátette: Magyarország olyan korszakot él, amire 100 év múlva is fénykorként, a gyarapodás koraként lehet visszatekinteni.

Bajnai Gordon azt mondta: vegyes politikai “csapat” áll a beruházás mellett, de ez lenne a normális, mert a fejlesztéseket nem lehet ciklusokhoz kötni, azokhoz évről évre tudatos munka és összefogás kell. A kormányfő szerint ha valaki végigsétál az útszakaszon, nem tudja megmondani, hogy kormánypárthoz vagy ellenzékhez, konzervatív vagy liberális oldalhoz kötődik-e a projekt. Hozzátette: a megosztottságon túl a politikusok igenis képesek közösen tervezni, megvalósítani, átadni és élni az európai uniós források teremtette lehetőségekkel.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: nem ez az első főutcája Budapestnek, de véleménye szerint a legszebb. Hozzátette: a projekt mentén a korábbi felújítások is összeérnek, és lefedik a fővárost, sőt az egész országot. A kormányfő szerint Magyarország a legnagyobb fejlesztési korszakát éli, amikor minden teljesen megújul, és az emberek 100 és múlva is úgy tekintenek rá vissza, mint a fénykorra.

Az ünnepségen Demszky Gábor főpolgármester is az összefogás eredményének tulajdonította a főutca-projektet, és azt, hogy a tervezett határidőnél jóval hamarabb elkészült. Emlékeztetett: korábban ő maga is prioritást adott a beruházásnak. A városvezető szerint jobb lesz a belvárosban élni, ahol végig kint ülnek, “zizegnek” és vásárolnak az emberek, ezzel együtt pedig a lakások is felértékelődnek.

Rogán Antal, a kerület fideszes polgármestere elsősorban a lakók türelmét köszönte meg. Ünnepi beszédében kifejtette: a változás nemcsak önmagáért volt, mert a Belváros Budapest és az ország éke. Hozzátette: a turisták 40 százaléka csak a fővárost keresi fel, ezen belül is kiemelt szerepe van ennek a városrésznek, nem is beszélve az Unió soros elnökségéről, amikor számtalan európai diplomata megfordul itt. A polgármester azt mondta: emellett kiemelt jelentősége van annak, hogy mostantól másként használják az emberek ezeket a közterületeket és sikerül az átmenő forgalmat kiszorítani a város szívéből. Rogán Antal egyébként a beruházást jelképező szalag átvágására Cselovszky Zoltán főépítészt, a projekt megálmodóját kérte fel.

A Belváros Új Főutcája projekt első ütemének munkálatait 2009. májusában kezdték el, a korábbi felújítások mentén. Az eltelt időszakban a Kálvin tértől a Szabadság térig tartó 2,7 kilométeres útszakaszon kiváltották a közműveket, természetes kőburkolatot kaptak az utcák, egyedi utcabútorok kaptak helyet, valamint környezetbaráttá tették a közvilágítást. A projekt első üteme 5,5 milliárd forintba került, amelyből 2 milliárd forintot az Európai Unió állt. A belvárosban megváltozott a forgalmi rend is, hogy csökkentsék a korábban áthaladó napi 13 ezer autó által okozott terhelést.

– Független Hírügynökség –