Helyi közélet

2008.07.11. 13:59

Román rendőrök Hajdúszoboszlón

<p>Hajdúszoboszló – Magyarul is beszélő, Romániából érkezett rendőrök kezdték meg szolgálatukat csütörtökön a fürdővárosban, szám szerint ketten. A szomszédos ország egyenruhásai augusztus végéig – kétheti váltásban – folyamatosan jelen lesznek, amit az indokol, hogy 2007-ben közel 28 ezer román állampolgár fordult meg a népszerű üdülőhelyen.</p>

– Idén tavasszal egyeztettünk a határon túli kollégákkal, miután úgy éreztük, ekkora román vendégsereg már igényelheti, hogy szükség esetén a saját nyelvén szóljanak hozzá – mondta lapunknak Domján Sándor, a hajdúszoboszlói rendőrkapitányság vezetője.

„Szarkák” a fürdőben

Az elsősorban híres gyógyvize miatt kiváltságos helyzetben lévő városban tavaly 1,2 millió vendégéjszakát töltöttek el az oda látogatók. Azonban a belföldi és külhoni turisták tömege, esetleges könnyelműségük, óvatlanságuk a zavarosban halászókat is vonzza. – Az Ebest, Hajdúszovátot, Nagyhegyest és Nádudvart is magában foglaló illetékességi területünkön átlagosan évi 1200-1300 bűncselekmény vált ismertté 2003 óta – tudtuk meg az alezredestől, aki hozzátette: ezzel összefüggésben 800-900 sértett ügyében kellett intézkedniük.

 

Az áldozatok közül az elmúlt évben 57 volt külföldi. Az idegenből Szoboszlóra érkezőknek elsősorban a tolvajoktól kell tartania. A lopások egy részét a neves fürdőben követik el, ahol hétvégénként akár 20-25 ezren is megfordulnak (viszonyításul: Hajdúszoboszlón jelenleg 24 ezren laknak). A kapitány közlése szerint nem ritkaság, hogy a strandon tevékenykedő „szarkák” a Dunántúlról, a fővárosból jönnek ide zsákmány reményében. Ez utóbbit nagyrészt a medencékben lubickolók, lángosért sorban állók mobiltelefonjai, bankkártyái, fényképezőgépei, mp3-lejátszói jelentik, melyeket gyorsan zsebbe, táskába lehet süllyeszteni. Bár a strandrendőrök minden nap kinn járőröznek, ekkora területen, ennyi ember között az ő jelenlétük sem jelenthet garanciát a lopások megakadályozására. A baj megelőzéséért maguk a vendégek tehetnek a legtöbbet, például azzal, hogy nem válnak meg értékeiktől, illetve gondoskonak arról, hogy valaki mindig szemmel tartsa a holmijukat.


A kapitányságon az idei év első hat hónapja során hét rablás ügyében nyomoztak, ami önmagában nem tűnik soknak, viszont 2007 hasonló időszakában csak kettő ilyen bűncselekmény vált ismertté. Maguk a külföldi – román, lengyel, német – vendégekkel alig-alig akad probléma. – Ha mégis, annak általában az alkohol áll a hátterében. Ezen esetekben jórészt ittasan elkövetett garázdaság miatt kell eljárnunk – jegyezte meg Domján Sándor.

  • Önbíráskodó nők és férfiak Püspökladányban
  • Segíteni akart de megfulladt
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában