Hivatalba lépett a Debreceni Egyetem új rektora

Hivatalba lépett a Debreceni Egyetem új rektora
Debrecen – Felemelő, megható pillanatokat élt át dr. Fábián István, a Debreceni Egyetem új rektora, amikor ünnepélyesen beiktatták hivatalába szerdán az egyetem aulájában.

Fábián István – aki mostantól három esztendeig áll majd az egyetem élén –, mint beszédében jelezte, felemelő, megható pillanatokat élt át, amikor átvette a rektori vezetés hagyományos jelképeit: a láncot és a pecsétet elődjétől, dr. Fésüs Lászlótól. Kitért arra is: a lánc átvétele nemcsak azt jelenti, hogy az új rektori vezetés átveszi a poszttal járó felelősséget, hanem az elődök munkájának folytonosságát is jelképezi.

Szavai szerint a Debreceni Egyetem sikereinek sok tényezője közül a legfontosabb talán az a szerencse, hogy az intézmény az egységessé válásakor olyan vezetőkre talált, akiknek voltak víziói arra nézvést, milyen irányba vigyék az egyetemet, s volt kitartásuk, erejük e víziókat megvalósítani.

Továbbá, az egyetem olyan feltételrendszerben tudott működni, melyben meg lehetett hozni az előrevivő döntéseket. E folyamatok eredményeinek továbbvitelére, fejlesztésére kell vállalkoznia az új rektori vezetésnek Fábián István szavai szerint, ami, mint mondta, nem lesz könnyű, mert a mostani kereteket még nem ismerik pontosan, de erre vállalkoznak, az egyetem nemzetközi hírnevének további öregbítésével együtt.

Előzőleg elmondott ciklusértékelő szavait Fésüs László leköszönő rektor akképp zárta: – Nyugodt lelkiismerettel adom át a rektori jelképeket. Az egyetem dinamikus pályára került, és rajta is fog maradni, ebben biztos vagyok.

Paragh György, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) elnöke a centrum legmagasabb kitüntetését, a „90 Éves A Debreceni Orvosképzés” Ezüst Emlékérmet adományozta a búcsúzó rektornak, megköszönve összességében másfél évtizedes egyetemi vezetői munkásságát.