Hitvalló hősökről is szólt az ünnep

Hitvalló hősökről is szólt az ünnep
© Fotó: Nyírő Gizella
Tépe – Nemzeti imánk és a 90. zsoltár eléneklésével kezdődött a tépei református templomban az emlékezés.

Az ünneplőket, megemlékezőket Oláh Attila helyi lelkész köszöntötte, aki szólt a ’48-as forradalmárok küldetéséről, a magyarság útjáról. „Hol sírjaink domborulnak, unokáink leborulnak?” – tette fel a költő sorait kérdő módban, majd kifejtette: mi lettünk Európa védő bástyája két pogány között, s azt kívánta, a kérdőjelek felkiáltó jellé egyenesedjenek. 171 év távlatából úgy véli, őseink sok derék emberben hittek, akik bíztak, reménykedtek a forradalom sikerében. Hitvalló hőseinkre emlékezve pedig azt kérte, legyen most is vágyakozás a szeretetre, a reményteljes jövőre.


Fotó: Nyírő Gizella

A templomban kiállítás nyílt Kocsis Csaba író, szerkesztő, énekmondó fotógrafikai munkáiból, amit Zsákai Ildikó ajánlott a jelenlévők figyelmébe. Az én falum címmel összeállított képeken Korondtól Újkígyósig láthatók itt alkotások: templomok, portrék, a falut körülvevő tájképek. Kocsis Csaba gitárkísérettel megzenésített verseket adott elő, majd két általános iskolás tanuló szavalt.

A templomkertben Török István tépei tűzérmester síremlékét, illetve a polgármesteri hivatal falán lévő emléktáblát koszorúzták meg a résztvevők.


Fotó: Nyírő Gizella

Az ünnepség a parókián folytatódott, az egyházközség szervezésében immár 10. alkalommal megrendezett versmondó versennyel. Az óvodás, alsó és felső tagozatosok, valamint felnőttek számára meghirdetett nemes megmérettetésben minden eddiginél többen, 18-an vettek részt. A legkisebbek versenyét Száraz Zsombor nyerte, mögötte Oláh Csanád Álmos végzett. Az alsósok közül 1. Lázók Lili, 2. Kovács Anna, 3. Oláh Zétény Attila. A felsősöknél 1. Kovács Klára, 2. Szöllősi Petra, 3. Szöllősi Viktória. A felnőttek versenyét a 86 éves Szabó Gáborné nyerte, 2. Kelemen Lajosné, 3. Antal Lászlóné. Valamennyi nevező díszoklevelet kapott, a helyezettek könyvjutalmat, míg az általános iskolások első helyezettjei 10-10 ezer forintos könyvvásárlási utalványt.

A meghitt ünnepség szeretet vendéglátással ért véget.

– Nyírő Gizella –