Hitközségek nemzetközi találkozója

Hitközségek nemzetközi találkozója
Hitközségek nemzetközi találkozója - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – A Debreceni Egyetemen kezdődött meg június 12-én a zsidó hitközségek négynapos nemzetközi konferenciája.

Az egyetem hallgatóinak bevonásával emlékművet készít Debrecen városa a Debreceni Zsidó Hitközséggel – jelentette be Somogyi Béla, Debrecen kulturális alpolgármestere június 12-én a Debreceni Egyetemen, ahol megkezdődött a Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek négynapos, XV. Nemzetközi Konferenciája, melynek kitüntetett témája a 70 évvel ezelőtti holokauszt.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke megnyitójában arra emlékeztetett, hogy a második világháború előtt tizenkétezer zsidó élt Debrecenben. – A 70. évforduló szellemiségének jegyében őrködjünk éberen, hogy az időről időre felbukkanó rasszista megnyilvánulásokat elfojthassuk. Feladatunk, hogy iránymutatást adjunk a jövő nemzedékének, vallási hovatartozás nélkül.

Fotó: unideb.hu Fotó: unideb.hu ©

A vándorgyűlésen elhangzott, hogy a rabbiképző egyetemen kívül az országban egyedül a Debreceni Egyetemen van zsidófolklór oktatás. Bartha Elek, az intézmény rektorhelyettese úgy tájékoztatott, hogy az egyetemnek kiváló a kapcsolata a felekezetekkel, különösen erős az együttműködés a zsidó hitközséggel. – A találkozásokon túl a konferenciának erős a tudományos oldala is, az egyetemi kutatók előadásaikkal jelentősen hozzájárulnak a vándorgyűlés horizontjának szélesítéséhez.

A zsidó hitközségek által szervezett események június 15-én délutánig várják programjaikkal az érdeklődőket.

– Debreceni Egyetem –