Hitelminősítés – A jövő héten vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot a Moody’s

London – Pénteken, július 8-án vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody’s Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő idei felülvizsgálati menetrendjében ez lesz a szuverén magyar adósosztályzat második értékelése. A Moody’s a kialakult gyakorlatnak megfelelően várhatóan péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után jelenti be döntését Londonban.

Az első felülvizsgálati időpont március 4-én volt, ám a Moody’s akkor nem jelentett be módosítást.

A Moody’s idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország a jövő pénteki időpont után november 4-én szerepel ismét.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül a Moody’s három, a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s két-két időpontot jelölt ki a magyar besorolások idei vizsgálatára.

A Fitch Ratings május 20-án – a három cég közül elsőként – visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarországot, a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az addigi “BB plusz”-ról egy fokozattal “BBB mínusz”-ra javítva. Az új osztályzat a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

A Fitch a döntést mindenekelőtt azzal a véleményével indokolta, hogy a magyar folyómérleg-egyenlegek magas többlete, az Európai Unióból érkező jelentős értékű folyósítások, a bankrendszer külső mérlegalkalmazkodási folyamata, az önfinanszírozási program és a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása nyomán komoly mértékben javult Magyarország külső fizetési helyzete, és enyhült a magyar gazdaság sérülékenysége.

A Standard & Poor’s és a Moody’s Investors Service egyelőre a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó – “BB plusz”, illetve “Ba1” – besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot, de a Moody’s magyar osztályzatának kilátása tavaly november óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív.

A Moody’s az utóbbi napokban már bejelentett pozitív hitelminősítési lépéseket Magyarországgal kapcsolatban.

A múlt héten a cég pozitívra javította a magyar bankrendszer kilátását a tavaly július óta érvényben tartott stabilról, azzal indokolva a lépést, hogy a javuló magyarországi működési környezet valószínűleg jót tesz a bankok eszközminőségének és tőkehelyzetének, és a szektor ismét nyereségessé válhat. A Moody’s a lépéshez fűzött elemzésében kiemelte azt is, hogy a bankokkal szembeni kormányzati politika módosulása várhatóan szintén javítja a pénzügyi alapmutatókat és a bankok növekedési kapacitását.

A cég szerint a devizaalapú hitelek tavalyi átváltása jelentős eszközminőségi kockázatokat távolított el a rendszerből, kivédve a forint esetleges leértékelődésének potenciális hatásait.

Egybehangzó londoni elemzői előrejelzések szerint a Fitch Ratings után az idén várhatóan a Moody’s is visszaemeli a magyar államadós-osztályzatot a befektetési ajánlású kategóriába, bár egyes citybeli vélemények szerint nem biztos, hogy ez már pénteken megtörténik, mivel a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban az osztályzati kilátások feloldási futamideje átlagosan 12-18 hónap, és a Moody’s csak novemberben javította pozitívra a magyar szuverén osztályzat kilátását.

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői hétvégi esélylatolgatásukban emellett annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy a jövő évi államháztartási hiánycél lazább költségvetési alapállást jelez. A ház elemzői azt is valószínűnek nevezték, hogy a Moody’s a felminősítés előtt szeretné látni, hogyan teljesít a magyar gazdaság a brit EU-tagságról rendezett népszavazás utáni globális piaci sokk közepette.

Mindezek alapján a Morgan Stanley inkább a novemberi felülvizsgálati időpontra valószínűsíti, hogy a Moody’s visszaemeli a magyar államadós-besorolást a befektetési ajánlású kategóriába.

Bármikor történjék is ez meg, a Moody’s e lépése egyben azt is jelentené, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország ismét befektetésre ajánlott adóssá vált. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.

Ha a Moody’s is felminősíti Magyarországot, azzal a magyar szuverén befektetési termékek potenciális vásárlói köre is bővülhet, számos intézményi befektető szabályzata ugyanis kizárólag befektetési ajánlású papírok tartását engedélyezi.

– MTI –Sporthírek


hirdetés