Hitellel szabadulnának az autósok

Akt.:
Hitellel szabadulnának az autósok
Magyarország, Hajdú-Bihar – Továbbra is rengeteg autós vergődik a frankhitel-csapdában.

A lakáscélú devizahitelesekéhez hasonló központi intézkedések – árfolyam-befagyasztás, fix árfolyam melletti végtörlesztés – híján autósok tömege ragadt a hitelcsapdában. Az immár egy éve 240 forint körül mozgó svájcifrank-árfolyam miatt folyamatosan bőséges a hitelátvállalással kínált autók hirdetésszáma: az aktuálisan futó több mint 1200 hirdetés közel tíz százalékában a tulajdonos maga fizetne a vevőnek, hogy megszabaduljon autójától és a hozzá kapcsolódó hitelétől – számol be tapasztalatairól a Használtautó.hu internetes szakportál.

Csúcs, tavaly nyáron

A hitelátvállalással kínált személyautók száma tavaly nyár végén ért a csúcsára, amikor a frank árfolyama a 260 forintot is átlépte. Ez 1782 hirdetést jelentett, szemben a 2010 nyarán regisztrált 146 darabbal. A kínálat azóta is igen magas szinten (1200 felett) jár, jelezve, hogy folyamatos az utánpótlása azoknak, akik valamilyen okból feladják autóhitelük (vagy lízingdíjuk) további törlesztését.

„Ez az eszköz a legtöbb esetben már a végső megoldást jelenti, hiszen így nem csupán elvész a hitelből vásárolt autó, hanem az esetek többségében további fedezetre is szükség lesz a tartozás teljes rendezéséhez – magyarázza Szemes Árpád, a portál ügyvezetője.

A fenti jelenség oka, hogy ezek az autók jóval alacsonyabb összegért adhatók el, mint amekkora a fennmaradó hitel-és kamattartozás. Miközben ugyanis az autó piaci értéke az első néhány évben rohamosan lecsökkent, az amúgy is lassabban, egyenletesen csökkenő tartozás összege az árfolyamváltozás miatt könnyen meg is duplázódhatott.

Végső megoldás

Mivel 2009 óta már jóval szigorúbbak a finanszírozási feltételek Magyarországon, nem véletlen, hogy a hitelátvállalással hirdetett járművek szinte kivétel nélkül legalább négyévesek, átlagéletkoruk közelíti a 7 évet.

A hitelátruházás persze nem automatikus folyamat, ahhoz a finanszírozó pénzintézet hozzájárulására is szükség van, amely az új tulajdonos nevére, nyilván nem költségmentesen, új hitelszerződést köt. Ezért az autójukat ily módon hirdetők általában a hirdetésben szereplőnél is jóval nehezebben és kedvezőtlenebb feltételekkel tudnak csak vevőt szerezni. Egyértelmű tehát, hogy a hitelátvállalással történő eladás legtöbbször az egyik utolsó megoldásként merül fel.

HBN