Mekkora is a szívünk?

Mekkora is a szívünk?

Három nap. Sok vagy kevés? Rengetegnek tűnhet a rabnak, aki évek óta várja szabadulása napját, a várandós anyukának, akinek ennyi van hátra a szülés kiírt időpontjáig. Tamás Nándor írása.
Elsiratott vizeink

Elsiratott vizeink

Egy megeresztett kád vízben, kedvenc slágereket dúdolgatva aligha gondolunk arra, hogy a világon 2,5 milliárd ember nem tud megfelelően tisztálkodni, és másfél milliárdan még egészséges ivóvízhez se jutnak. Matyasovszki József jegyzete.

Szüntelen keressük

Pillantásában hálás öröm csillogott, amikor orvosától megtudta, hogy utolsó napjait a kórházi falak helyett otthon, szerettei között töltheti karácsonykor. Fájdalmas terhet cipelt a gyógyíthatatlan beteg, mégis mérhetetlenül boldog volt a hír hallatán. Kanalas Ottilia jegyzete.
Előre a dupla győzelemért

Előre a dupla győzelemért

Készülődik az ország. Nem, nem a karácsonyi áhítatra, és nem is Jézus feltámadására. Egy futballmérkőzésre. Jön a szlovák–magyar. Csütörtökön este Nagyszombatban kezdi meg a magyar labdarúgó-válogatott a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjét. Szabó Dóra írása.
Többet ésszel…

Többet ésszel…

Kortól függetlenül, szerintem mindenkinek lenne legalább egy tanulságos sztorija arról, hogy mikor, kik akarták hülyének nézni, hogyan verték át, lopták meg, éltek vissza a bizalmával, jóhiszeműségével. A történetekből vélhetően az is hamar kiderülne, hogy mennyire volt könnyű dolga az elkövetőnek, legyen az egyszerű tolvaj vagy rafkós manipulátor, illetve hol mulasztott a sértett. Palicz István jegyzete.
Fűrész és kokárda

Fűrész és kokárda

Az ünnep első díszleteiről a csillogó szemű gyermekek gondoskodtak: az óvodai foglalkozásokon megfestették, megragasztották kicsi zászlócskáikat, hogy aztán büszkén szúrják a Kossuth tér virágágyásaiba. A játék örömével megízlelhették az összetartozás élményét is, hiszen minden kabátkán ott díszelgett a kokárda, és kezük nyomát most napokig őrzi a város főtere. Így van ez rendjén, az ünnep komoly üzenetét pedig majd megtanulják, ha eljön az ideje. Nyéki Zsolt írása.
A bátorság természete

A bátorság természete

Az elmúlt százhetvenegy év egyik legfájdalmasabb tanítása, hogy minden forradalom nyert ügy, a véres megtorlások és a bosszúállók diadalittas káröröme ellenére is. Hiszen ma is ebben élünk, mindennapi szabadságharcaink eredménye magában a késztetésben keresendő. A felismerés és a bátorság, a felelősségvállalás minden, akár halálraítélt mozzanatában ott rejlik az a csiszolatlan nemesség, amely nem számít, nem spekulál, csak valamire azt mondja: nem. Mert nem tűr, mert nem tűrhet tovább. Szakál Adrienn írása.
„Csodás” átváltozás

„Csodás” átváltozás

Múlt pénteken Kisvárdán játszott a Debrecen női kézilabdacsapata. A vendégszurkolók egy maroknyi csoportja csendben, megszeppent nyusziként figyelte, hogy a hazai együttes remek kezdéssel már a nyolcadik percben jelentős előnybe került. Buczó Balázs írása.
A ló, az erő és a tér

A ló, az erő és a tér

Gondoljunk vissza arra az időre, amikor még nem volt mobiltelefon vagy számítógép! Mennyivel másabban éltünk, aztán az információs szupersztrádára felhajtva felgyorsult az élet. Az elektromos autókra most még sokan csak úgy néznek, mint zöld rendszámos csodabogárra, ami a többségnek megfizethetetlen, elérhetetlen. Ladányi Tóth Lajos írása.
Erdő mélyén

Erdő mélyén

Valahol fák vagyunk mi is: úgy kezdjük életünket, mint magról kelő, sarjadzó csemeték, kik óriások árnyékában növekednek, mögéjük bújva nyernek menedéket szélvihar, perzselő napfény elől. Nyéki Zsolt írása.

Reális az eredmény

Azzal fogadott szerdán a szerkesztőségben a kollégám: „tudtam-e, hogy a Reálban most akciós az Ajax mosogatószer, egyet fizet, négyet kap”. Erről még ugyan nem értesültem, de természetesen én is láttam az előző esti madridi mészárlást, azt, hogy a Real Madrid az amszterdami győzelme után hazai pályán súlyos, 4–1-es vereséget szenvedett a holland Ajaxtól és kiesett a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. Nem kis blama. Tamás Nándor írása.
Bolond szelek

Bolond szelek

Mutáns hóvirág! – hasított belém az ösztön a minap egy csokrot ábrázoló kép láttán. Aztán persze rájöttem, hogy megcsalt a buzgalom: fehér tulipánokból és zöld levelei­ből szépen kötött, dús bokréta űzte velem játékát, a távolból. Fábián György írása.
Úszni is muszáj

Úszni is muszáj

Úszni muszáj – mondhatnánk kicsavarva a hajózásról szóló közismert mondást. Valahányszor átutazom Nagykállón, a strand közelében egy nosztalgikus pillantást vetek a víz irányába. Pusztai Sándor jegyzete.
Szólítsd meg a világot!

Szólítsd meg a világot!

– Miért hasznos a nyelvtudás? Miért kell nekem más nemzetek nyelvét elsajátítanom? – dühöng a kisiskolás, s ezek a daccal és ellenállással megsavanyított kérdések sokszor egész tanulmányai alatt végigkísérik. Gulyás Emese jegyzete.
Őrült tempó?

Őrült tempó?

Kiakadt a Fradi mestere. Szerhij Rebrov a kedd esti kisvárdai kupameccs utáni sajtótájékoztatón röviden elmondta, hogy a továbbjutást teljesítették. Aztán indulatosan arról beszélt, hogy ­rossz a kuparendszer. Mán László jegyzete.
Nemcsak addig, míg meg nem haltak, még azon túl is

Nemcsak addig, míg meg nem haltak, még azon túl is

„Boldogan éltek, amíg meg nem haltak.” Ez a tipikus lezárása a népmeséknek. No persze a hetedhét országra kiterjedő lagzi után történik mindez. Egy kép, ami beivódik elménk szövetébe. Lányokéba és fiúkéba. Összekötve, összenőve egy életen át. Vajon a szülő, amikor olvassa, mondja ezeket a lekerekítő mondatokat a mese végén, milyen szájízzel teszi? A gyermek, aki még mit sem tud a társas magányról, issza magába a bűvös mesevilág intencióit, miközben a szülő a szitán átlátva figyeli gyermeke arcának rezzenéseit. Megnyugszik benne, hogy ez az élet rendje, élni együtt a végtelenbe. Szalay László Pál írása.
Sokba kerül?

Sokba kerül?

Egy csöppnyi gyermeknek a szülei a példaképek, a szuperhősök, akik minden akadályt legyűrnek, s akik mellett a biztonság, az oltalom, a szeretet kuckójában érezheti magát. Nyéki Zsolt jegyzete.

Igen, bezzeg

Dinoszaurusz vagyok. Óriási növényevő, dóroszlop-méretű lábaimon lomhán vonulok egy rég szétfoszlott látóhatár felé. Dinoszaurusz vagyok, és emlékezem. Potyók Izabella írása.
Nem lehet felejteni!

Nem lehet felejteni!

Ma már csak a történelemkönyvekből ismerjük, hogyan is működött a kommunista diktatúra. A második világháborút követően egy új, emberibb és szabadabb, demokratikus világban reménykedtek hazánk lakói is, csakhogy átvette a hatalmat a rettegés, a kiszolgáltatottság, a félelem. M. Magyar László jegyzete.
Mea culpa: tilosban

Mea culpa: tilosban

Soha eddig nem vezettem vak embert – ezt Áginak is bevallottam, aki kihallhatta a hangomból a bizonytalanságot, mert mosolyogva leintett: nem kell aggódnom, nem olyan nagy dolog az. Csáki Alexandra jegyzete.

A B betűs szó

„Persze, hogy jó zsaruk voltak, de ezt elszúrták!” – mondta a Nick Nolte által megformált Jack Cates a 48 óra első részében. Miközben ezt mondta, nekem gyanús lett, hogy amikor ezt a filmet először láttam, Jack ezen a ponton egy B betűs szót használt. Később más filmeknél is hasonlót éreztem: ez nem ugyanolyan, romlott az alkotás élvezeti értéke. Tajthy Ákos írása.
Őszinte szavak

Őszinte szavak

Már nemigen leszek gyár­igazgató vagy egy vállalkozásnál ügyvezető igazgató, pedig szívesen kipróbáltam volna, hogy milyen érzés vezető beosztásban dolgozni, illetve milyen lettem volna egy cég szervezeti piramisának a csúcsán. M. Magyar László jegyzete.
Utálni, majd örökké szeretni

Utálni, majd örökké szeretni

A szülők és nagyszülők anekdotája szerint – mely nyilván puszta rágalom – alig pár napos édes kisöcsémet egy hatalmas pofonnal köszöntöttem új otthonában. Kétség sem fér hozzá, nem volt túl szimpatikus, hiszen előtte két és fél évig én voltam mindenki szeme fénye, a világ közepe. Pálfi-Tóth Zoé írása.
Illúziónak vélt valóság

Illúziónak vélt valóság

Ma még azt mondom: Soha! Aztán lehet, egyszer nálam is eljön az idő, amikor megunom magam szeretni. Amikor már nem flörtölök a tükörképemmel, nem pillantok ki félszegen a szemüvegem mögül, hogy vajon kik fixíroznak éhes szempárral? – Mert ugye bizonyára sokan vannak! Nagy Emese írása.
Filterezett életek

Filterezett életek

Lassan kilenc éve már – a Facebook számolja, nem én – , hogy mások unszolására én is beleugrottam a nagy kékségbe, pedig mondtam, hogy márpedig bennem van tartás, nem ülök fel a divathullámokra, és főleg nem merülök el a habokban. Engem nem érdekel ez az egész, de „na jó, legyen”. Vass Kata írása.

Könyvjelző: A. F. Brady - Vakság

Debrecen - Sam James éveken át körültekintően építette hírnevét mint a legnehezebb eseteket kezelő manhattani pszichiátriai intézet, a Typhlos legjobb pszichológusa. Hisz benne, hogy ha magát nem is tudja megmenteni, megment valaki mást.
Isten éltesse a Bálintokat!

Isten éltesse a Bálintokat!

Februárra már nagyjából mindenkinek sikerült kihevernie a karácsonyi giccsparádét, a díszkivilágítások, karácsonyfák és ünnepi extra akciók már sehol sincsenek, de nem maradunk sokáig cukormáz nélkül. Kiss Dóra írása.
Kéz a kézben

Kéz a kézben

Meglátni és megszeretni egy pillanat műve, s az ember azonnal ráérez arra is egy rövid beszélgetés után, hogy a kiválasztott partnerrel vajon egy lelki és érzelmi hullámhosszon van-e. S akkor már semmi mást nem akar, csak azt, hogy társa mosolyát, ragyogó szemét, vidámságát, az egész személyiségét egy életen át maga mellett tudhassa, s együtt neveljenek fel gyermekeket. M. Magyar László írása.

Szét leszünk bombázva

Fájdalmasan tudatában vagyok tökéletlenségeimnek, s ebben a megismerésben rejlik minden erőm – mondja Gandhi. Sarah Kane – már a bemutatót megelőzően szélsőséges reakciókat kiváltó – darabja igenis várt és kiszámítható indulatokat gerjeszt. Szakál Adrienn írása.

Külön vitrinben

Év égén, esztendő elején se szeri, se száma a különböző szavazásoknak és díjátadóknak. Voksolhatunk az év sportolóira, csapataira, góljaira, vagy akár a szóban forgó időszak legnagyobb bakijaira is. Nem kivétel ez alól lapunk sem: a Napló Év Sportolója versenyt már sok éve nagy érdeklődés közepette rendezzük meg, amely egy ebéddel megspékelt díjátadó ünnepségben csúcsosodik ki. Tamás Nándor írása.
 
Előző
123456