Voltak olyan nyarak

Voltak olyan nyarak

Pedánsabb honfitársaim alighanem már most, amikor vélhetőleg olcsóbban mérik, készülnek nyaralásukra. Igaz, azok között szintén sok rendszerető, pedáns magyar van, aki idén sem fog eme évszakhoz kötött örömökben részesülni. T. Szűcs József írása.
Repül a könnyű pénz…

Repül a könnyű pénz…

Koszorús költőnknél, Arany Jánosnál a nehéz malomkő repült, manapság viszont a könnyen szerzett pénz, számolatlanul. Igaz, a súlyos milliárdok röpködése a levegőben, amitől csak kapkodjuk a fejünket, inkább jelképes, hacsak nem repülőgépeken jutnak A pontból B pontba. Nem valószínű, bár az elmúlt években egy-egy új sportlétesítmény becsült költségvetése hallatán úgy érezhetjük, egyesek a felhők között tervezik a jövőt. Égerházi Péter írása.

Az üzenet etikája

Olykor nem árt belenéznünk szakmánk kristálytükrébe. Leginkább az írástudók felelőssége okán. Mint Joe Bradley (Gregory Peck) tette hivatása gyakorlataként a Római vakációban. Boda István írása.

Hangok

Múlt szombaton sokat motoszkáltam az udvaron, amíg bent rotyogott a pörkölt: szeretem ezt a hangot, hallom az ízeket. Aztán kint ismét beigazolódott, hogy mindig van tennivaló. Pásztor Attila írása.

Farsangolunk, bálozunk

A tél végi szürkeségben mi másra vágyhat az ember, mint vidám együttlétekre, jó társaságra? Farsang idején erre mindig teremtődik is alkalom. Magyari Márta írása.
Ki nyír ki?

Ki nyír ki?

Elöntötte a méreg az észak-koreai diktátor féltestvérét Kuala Lumpurban. Egyelőre pusztán csak az a tény, hogy gyilkosság áldozata lett Kim Dzsongnam a maláj főváros repülőterén egy februári reggelen. Arra nincs megalapozott magyarázat, hogy kik voltak az elkövetők, milyen indíttatásból tették, pontosan miféle anyagot juttattak a célszemélybe? Ladányi Tóth Lajos írása.

Hitetlenség

Lassan már azt sem hisszük el, amit látunk. Nem csoda, hiszen sokszor átvertek már bennünket különböző fórumon. Miért is kellene elhinnünk, hogy csak az a tuti, amit ez, meg az a reklám hirdet, pontosabban ránk akar sózni. És annyi „legjobb”-bal találkoztunk már életünkben, hogy nem is tudnánk kiválasztani közülük, amire valóban szükségünk van. Kenyeres Ilona írása.

Olimpia nélkül maradunk!

Visszavonjuk az olimpia rendezésére készített pályázatunkat, mert nem akarjuk, hogy blama legyen belőle. Ne is, mert lehet, hogy többet ártana, mint használna. Költsük el a pénzt valami másra, fontosabbra. Mondjuk önkormányzati bérlakások építésére. Réti János írása.
Áttelepülők nyugdíja

Áttelepülők nyugdíja

Már többször szóba került a Kárpátaljáról mostanában a hazánkba áttelepültek sorsa, helyzete, s mindennek az előnye. Volt olyan telefonáló, aki tudni vélte, hogy az egyik határ menti faluban egy házszámra több nyugdíjas is be van jelentkezve. (Ez a nekik szóló dokumentumok kézbesítésénél derül ki.) Dankó Mihály jegyzete.

Kár

Két szűrőn is átment a budapesti olimpiai pályázat, ami nagy szó. Bánhegyi Gábor írása.

Olimpiai álom

Harmadik próbálkozásra megtette hatását a hazai pálya ereje: a közönség egyre ütemesebben tapsolt, ahogy a magasugródomb felé közeledtem. Rezgett ugyan a léc, de végül olimpiai rekorddal álltam a dobogó tetején. Semmihez sem hasonlítható érzés, amint a piros-fehér-zöld zászlókkal megtelt stadionban a Himnuszt énekelve, a közönséggel egyszerre dobbant a szívem. Ekkor kikaptam a bilibe lógó kezemet, megdörzsöltem a szemem, és felébredtem a csodálatos álmomból. Kálmán-Kovács Mónika jegyzete.
Kultfővár

Kultfővár

A budapesti olimpiával ellentétben Debrecen abban a kényelmes helyzetben van, hogy ha elnyerné a kulturális fővárosi címet, nem kellene horribilis összeget költenie a megvalósításra. Ratalics László írása.
Lesben állva

Lesben állva

Megütötte a fülemet tegnap a Nyíregyházi Rendőrkapitányság évértékelőjén egy mondat, miszerint a közlekedésbiztonságunkra (is) felügyelő rendőrség már nem végez „polgárpukkasztó” sebességméréseket, magyarul nem kell tartanunk attól, hogy egy út szélén ácsorgó civil autóból vagy egy bokor takarásából figyelnek minket a traffipax szemei. Palicz István jegyzete.
Várni

Várni

Tudom, hogy ellenzéki politikusok mostanában sűrűn emlegetik a magyar egészségügy helyzetét, de sajnos nemcsak ők, hanem szinte minden ismerősöm és rokonom elképesztő kórházi vagy rendelőintézetbeli történetekkel szomorít el. A legnépszerűbb közösségi oldalon is folyamatosak a saját tapasztalatokról szóló hozzászólások. Hegyi Erika írása.
Véradásból ötös

Véradásból ötös

Fiatal véradókkal beszélgettem tegnap, sok gondolat jutott eszembe ennek kapcsán. Ráadásul nem is – félre ne értsék – átlagos véradókról van szó. Nem átlagosak, hiszen egészségügyi iskolában tanulnak. Volt, aki azt mondta, hogy tulajdonképpen nekik kutyakötelességük vért adni, ha tetszik, ha nem, mert ha senki nem adna vért, nekik akkor is kellene. Juhász-Léhi István írása.
Harc az elemekkel

Harc az elemekkel

Most, hogy a tavaszi hazai premier helyett a kisvárdai pályán még mindig tart a jégkorszak, illetve hogy a teljes megyei másod- és a fél első osztályú nyitány a víz alá került, megint bebizonyosodott, hogy nem érdemes szembemenni bizonyos törvényszerűségekkel. Bodnár Tibor jegyzete.
Már csak ez hiányzott?

Már csak ez hiányzott?

Vegyük csak sorba: globális felmelegedés, a fél Földet elborító özönvíz, megatűzhányók okozta kihalási hullám. Pár ezer éves jégkorszakkal tetőzve. T. Szűcs József írása.

Ember tervez…

Ahogy vonta el az állam a települési önkormányzatoktól az egyes feladatokat (gondoljunk csak az iskolafenntartásra, a segélyezés komplex rendszerére vagy a szabad hitelfelvételre), úgy karcsúsodott egyre inkább az éves büdzsé, amiből a falvak és városok (az úgynevezett feladatalapú finanszírozás égisze alatt) boldogulni kénytelenek. Petneházi Attila írása.

Duplán jó

Lehet nagy a szánk, hogy ej, mennyit tol(j)nak az egészségügybe, és mit érünk el vele; ám amikor sorsunk orvoshoz citál, és a zabszemszindróma totálisan tetten ér, csak imádkozni tudunk, hogy az a maroknyi, fehér köpenyes kedves legyen hozzánk, s ügyünk intéződjön. Barak Beáta írása.

„Megérdem”

Ha történetesen én lennék a világ legjobb zabhegyezője, a mesterségbeli tudásom aligha lenne elég ahhoz, hogy karrier szempontjából vigyem valamire vele. T. Szűcs József írása.
Lehúzás EU-módra

Lehúzás EU-módra

Rendesen felment a vércukra nemrég a briteknek, amikor kiderült, hogy a brexit egy kissé sokba fog nekik kerülni, s a közösségből nem tudnak majd angolosan távozni. Matyasovszki József jegyzete.
A mongol lovas terápia

A mongol lovas terápia

Úgy tűnik, már a dzsúsz sem a régi: a napokban röppent fel a hír, hogy két, Mongóliából érkező nő üdítőitalos dobozokban próbált meg lóhúst és jaktejet becsempészni Amerikába. Csáki Alexandra jegyzete.

Csörte

A politikáról és a politikusokról sokféle mondás született már. Az egyik szerint a politika a nagyotmondás és a nagyothallás művészete. Kolodzey Tamás írása.

Csúcs­támadók

Különös kettős érzés fog el, ha a hegymászókra gondolok. Hősök ők, és létrulettezők. Ha egy mínuszokkal túlterhelt téli estén – amiből kijutott idén – Titanicot játszottam a jeges széllel, nekifeszülve vágtam az utat, és a hajóorrhoz hasonlóan acélkeménységűre dermedt az enyém is, mire a célhoz értem, s végre levegőhöz jutottam, akkor felnéztem a hegymászókra. Horváth Borbála írása.

Ember, tárcsa, kabát

Arról, hogy milyen szerepe van a körzeti megbízottnak egy-egy kis falu életében, azok tudnának mesélni, akik ilyen helyen élnek. Magam is ismerek olyan helységet, ahol az ott élő rendőr maga a rend megtestesítője. Szabó Zsolt László írása.
Nesze, silány…

Nesze, silány…

Kevesebb húsgombóc a magyar tasakokba, több orvos a német, osztrák klinikákra – szomorú cserearány és korkép, valahol, Európában… Emlékszel? Milyen boldogok voltunk, úgy a ’80-as évek végén, amikor először ülhettünk fel a Bécsbe tartó buszra, az engedélyezett 90 dollárral a zsebünkben, hogy aztán a Mariahilfer Straße kirakatai előtt álmélkodjunk a nyugati világ árubőségén és gazdagságán? Ott és akkor rémlett fel először a másodrendű európai polgárság képe… Nyéki Zsolt írása.

Így már tuti a reggeli

Nem egyszerű dolog hétköznap reggelenként időben elkészülni úgy, ha az ember fia két kisgyermeket nevel – bár nem is ígérte senki, hogy az lesz. Tarnavölgyi Gergely jegyzete.

Száz százalék

Nem vagyok híve a por­leveseknek. Már jó ideje a csomagolásukon látható gőzölgő, gazdagon tálalt húsleves képe sem téveszt meg. Tudom, ha megfőzöm, akkor csak sós meleg vizet kapok, némi zöldségnek látszó tárggyal, ami nyomokban tésztát is tartalmaz. Szántó Rita írása.

A nép és az olimpia

A leghőbb vágyam az, hogy Magyarország olimpiát rendezzen és – sok más sportszeretőhöz hasonlóan – hazai környezetben szurkolhassak sportsikereinkért, illetve élőben láthassam a világ legjobb sportolóit. Szaniszló Bálint írása.
Csapjon csak az asztalra!

Csapjon csak az asztalra!

Ki nem állhatom a megkülönböztetést, a kettős mércét, legyen bármiről is szó! Jól tette Fazekas miniszter úr, hogy elrendelte a hazai és külföldi kiskereskedelmekben kapható azonos termékek újabb átfogó vizsgálatát! Kovács Zsolt jegyzete.
 
Előző
123456  


hirdetés