Hintabaleset – Ügyvéd: szinte bizonyos, hogy az üzemeltető céget terheli a kártérítési felelősség

Budapest – Hantos Ádám ügyvéd szerint szinte bizonyos, hogy a hétvégén a várpalotai rendezvény történt hintabaleset ügyében a gépet üzemeltető céget terheli a kártérítési felelősség.

A várpalotai napok Hunyadi Mátyás téri rendezvényén szombat délután esett szét egy nyolcszemélyes hidraulikus hinta. A balesetben öten sérültek meg, közülük egyet a helyszínen láttak el, négyet pedig a veszprémi kórházba vittek. A legsúlyosabb sérült egy 18 éves férfi, aki életveszélyes állapotban van.

Hantos Ádám ügyvéd az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában elmondta: ilyen esetekben az eljárás szerint a rendőrség igazságügyi műszaki szakértőt rendel ki, aki megvizsgálja, darabokra szedi a gépet, hogy megpróbálja kideríteni mi okozta a balesetet. Hantos László úgy vélekedett, a mostani balesetben a hintán ülők és az önkormányzat felelőssége nem merül fel.

Felhívta a figyelmet, hogy a hintát üzemeltető cég tevékenysége “veszélyes üzem”, amelyre objektív felelősségi szabályok vonatkoznak. Így kevés esetben – például olyan külső tényező esetén, mint egy földrengés – mentesülhet a felelősség alól.

Hantos Ádám felidézte, hogy a rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés ügyében nyomoz. A kiszabható büntetés mértéke függ egyebek mellett a gondatlanság mértékétől, valamint az okozott sérülésektől is.

– MTI –