Hímzőfonallal írott történelem

Hímzőfonallal írott történelem
Vendégségbe hívta a Hajdú-Bihar Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége a bihari kis falu – Szentpéterszeg – hagyományőrző közösségét – tudta meg portálunk Sz.Vrancsik Évától.

Fél évszázaddal ezelőtt hímző szakkörként indult a helyi asszonyokat tömörítő csoport, amelynek célja a szabadidő tartalmas eltöltése, a közös munka öröme, az elődök örökének ápolása volt. E nemes feladatot az elmúlt 50 év alatt négy szakkörvezető önzetlen, lelkes munkája tartotta életben, amelynek terméke több ezer szebbnél-szebb kézimunka, több tucat hazai és külföldi kiállítás.

Az ötletgazda, s az első vezető K. Szabó Marika (Thurzó Lajosné) tanítónő volt, aki iskolái elvégzése után 1960-ban szegődött a szülőfalu szolgálatába. Többet akartam tenni a falu közösségi életéért – mondja amikor a kezdetekről kérdezem. A kis elsősök betűvetésre tanítása örömteli feladat volt, de a szüleik, az akkori fiatalasszonyok is igényelték a közösségi létet. Hívó szavára sok-sok asszony, leány gyűlt össze, hozták az otthon fellelhető kézimunkákat, könyvekből s egymástól tanulták a különböző öltéstechnikákat és motívumokat. Őt követte egy rövid ideig Kun Magda (Sándor Jánosné) és Komádi Erzsébet a szakkörvezetői poszton, az utóbbi harminc évben pedig G. Nagy Vincéné Erzsike intézi, szervezi, tartja életben a mai is nagy létszámú csoportot. A dolgos, szorgos asszonykezek péterszegi motívumok hiányában a Hajdúság és Bihar motívumvilágának felfedezése után, más tájegységek öltéseit, mintáit is előszeretettel alkalmazták, ugyanúgy megörökítették a kalocsai, szatmári, kalotaszegi motívumokat is. Ma már bizony nem olyan gyorsak ezek a munkában megfáradt kezek, mint ötven évvel ezelőtt, s a szem sem lát oly pontosan, de a szív összetartja a lelkes asszonycsapatot.  Elkötelezték magukat a hagyományápolás mellett, amely ma már nemcsak a kézimunkákra terjed ki, hanem a régi étkek készítése, receptek gyűjtése is örömteli elfoglaltságuk. A heti összejövetelek jó hangulata, a sok évtized közös emlékei eseményei, a faluvezetők bíztatása és támogatása ösztönzőleg hat a közösség életére.

A jubileumi kiállítást Matolcsi Lajos egyetemi docens, a Szentpéterszegi Baráti kör elnöke nyitotta meg, aki péterszegi lokálpatriótának, a falu szerelemesének vallja magát, hisz fiatalkorának egy időszaka a településhez kötődik. Szép gondolatait könnyezve hallgatta a nagyszámú közönség, ugyanígy Olajos Mihály polgármester szavait, aki maga is meghatódva emlékezett az elmúlt évtizedekre. A programot színesítette Szabó Jenőné szavalata és Kovács Imréné nótacsokra. A sok száz kézimunkát bemutató reprezentatív kiállítás május 31-ig látogatható Debrecenben a Bethlen u. 14 szám alatt (a volt a Pedagógus Művelődési ház) hétfő-kedd-szerdai napokon 9-11 óráig. 

-Sz. Vrancsik Éva-