Nagyvilág

2008.04.09. 09:32

Bombariadó az ungvári magyar iskolában

<p>Kárpátalja – Az ungvári rendőrség 02-es segélyhívó számán kedd délben egy ismeretlen személy közölte, hogy a helyi magyar tannyelvű középiskolában pokolgépet helyeztek el.</p>

Kedden, magyar idő szerint 11:00 órakor hívta fel egy ismeretlen személy egy mobiltelefon-számról az ungvári rendőrséget, aki közölte, hogy a Leszja Ukrajinka utcai 10. Sz. Középiskolában egy pokolgépet helyeztek el.

A helyszínre azonnal kiszállt a városi rendőrség nyomozócsoportja, a katasztrófa-elhárítás számos egysége, a BM Kárpátalja Megyei Főosztályának vezető testülete Vaszil Rusznak főosztályvezető-helyettes irányításával, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) bevetési csoportja, illetve több mentőautó.

A város magyar iskoláját rövid időn belül kiürítették, majd a tűzszerészek megkezdték a tanintézmény átkutatását. Miután semmilyen robbanóeszközt nem találtak, 12:45-kor lefújták a riadót, s a tanárok és a tanulók visszatérhettek az iskolaépületbe.

A „tréfacsináló” kilétének felderítése érdekében nyomozás kezdődött. Amennyiben sikerül kézre keríteni, az elkövető akár 7 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat.

Egyes feltételezések szerint a bombariadó összefüggésben lehet az utóbbi időben egyre inkább kibontakozó magyarellenes jelenségekkel.

Számos ukrán nacionalista politikai mozgalom ugyanis meghiúsítani igyekszik a szerintük Nagy Magyarország jelképének minősülő vereckei honfoglalási emlékmű júniusra tervezett átadását, sőt a nyugat-ukrajnai euroatlanti integráció-párti erők egy része egyenesen ukránellenes barátságtalan lépésnek minősítették azt, hogy a bukaresti NATO-csúcson Magyarország is Ukrajna tagjelölti státusa ellen foglalt állást.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!