Hillary Clintonnal találkozik Martonyi János

Washingtonba látogat szerdán Martonyi János külügyminiszter, csütörtökön megbeszélését folytat majd Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel.

A két tárcavezető – többek között – a NATO közelgő lisszaboni csúcstalálkozójáról, az energiabiztonságról, a társadalmi integrációról, valamint Magyarországnak a régiós együttműködésben és a térség stabilitásában betöltött szerepének fontosságáról tárgyal.

Martonyi János a kétoldalú tárgyalás mellett találkozik a washingtoni adminisztráció, valamint a törvényhozás vezetőivel. Konzultációkat tart az amerikai politikai, gazdasági és társadalmi élet számos kiemelkedő személyiségével, valamint az amerikai magyar szervezetek képviselőivel.

Martonyi János külpolitikai kutatóintézeti előadást tart a magyar kormány legfontosabb törekvéseiről, a közép-európai együttműködésről és a magyar EU-elnökség prioritásairól. Látogatása közben felavatja a magyar zsidók megmentéséért rendkívüli erőfeszítéseket tett Carl Lutz volt budapesti svájci diplomata emléktábláját is.

A külügyminiszteri látogatás fő célja annak megerősítése, hogy az új magyar kormány elkötelezett a két ország stratégiai szövetségesi kapcsolatainak, sok szálon futó együttműködésének további erősítése mellett. Kész aktív részt vállalni a közös kül- és biztonságpolitikai kihívások kezelésében és számít az Egyesült Államok támogatására a nemzeti együttműködés programjában megfogalmazott mélyreható társadalmi, gazdasági változások megvalósításában és Magyarország külpolitikai törekvéseiben.

– Független HÍrügynökség –