Hídomlás – Olasz kormányfő: állami alternatívát kell találni a rossz privatizációra

Róma – Rossz gyakorlatnak nevezte az olaszországi autósztrádák privatizációs rendszerét és állami alternatívát szorgalmazott Giuseppe Conte olasz miniszterelnök az egy hete történt genovai hídomlás kapcsán a Corriere della Sera olasz napilapban kedden. Conte szerint a sztrádatársaságnak négyszeres kártérítést kellene fizetnie.

Giuseppe Conte szerénynek minősítette a leomlott híd üzemeltetője az Autostrade per l’Italia által felajánlott 500 millió eurós (mintegy 160 milliárd forintnak megfelelő) kártérítést.

Az összeget a sztrádatársaság a hídomlás 43 áldozata családjainak ígérte. A vállalat felajánlotta a híd újjáépítését is.

A római miniszterelnök kijelentette, a sztrádatársaságnak a felajánlott összeg négyszeresét vagy ötszörösét kellene fizetnie a vállalattól az utóbbi években szerzett haszon arányában. Ami a híd újjáépítését illeti, elmondta, hogy erre más ajánlatokat is kaptak.

Giuseppe Conte hangsúlyozta, hogy az olasz kormány a sztrádatársaság koncessziós jogának visszavonására külön törvényen dolgozik. A vállalat koncessziós joga 2047-ben jár le, ennek visszavonása egy milliárd euróba kerülne az olasz államnak.

A miniszterelnök kifejtette, a kormány nem akarja további anyagi haszonhoz juttatni a sztrádatársaságot, ezért keres véghezvihető jogi megoldást. Az államnak “kétségtelen alternatívát kell találni a rossz privatizációra” – mondta Giuseppe Conte. Hozzátette, az ekkora infrastruktúrát üzemeltető cégnek társadalmi felelőssége van, nemcsak a részvényesek közötti osztalékfizetés a dolga. A kormányfő álszenteknek nevezte azokat, akik szerint a sztrádatársasággal kötött szerződés felülvizsgálása sérti a jogállamiságot.

A jogászprofesszor miniszterelnök elismerte, hogy a múltban ügyvédként sztrádatársaságoknak dolgozott, de most miniszterenökként “minden olasz érdekeit védem a sztrádatársasággal szemben” – mondta Giuseppe Conte.

Danilo Toninelli infrastrukturális és közlekedési miniszter, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa korábban szintén az autósztrádák állami kézbe való visszahelyezését szorgalmazta a biztonság és az állami bevételek növelésére.

Az olasz miniszterelnök elmondta, hogy kormánya ősszel infrastrukturális modernizációs programot indít, adóreformot, megkezdi az állampolgári jogon járó alapjövedelem bevezetését, megreformálja az olasz közbeszerzések rendszerét, felgyorsítja a korrupcióellenes jogi eljárásokat és a közigagatás digitalizációját.

Giuseppe Conte kijelentette, ha a jelentős reformprogram miatt Olaszország túllépi az EU által szabott költségvetési paramétereket, az ő feladata lesz, hogy miniszterelnökként erről az Unióval egyeztessen.

Hozzátette, a júniusban alakult római kormány egységes. Helyetteseit Luigi di Maiót az M5S és Matteo Salvinit a Liga vezetőjét “nagyok okos” politikusoknak nevezte, akik szerinte nem a pillanatnyi politikai hangulatot követik és nem függnek egyetlen hatalmi csoporttól sem.

– MTI –