Hídi Vásár, kézműves udvar a Hortobágyon

Hídi Vásár, kézműves udvar a Hortobágyon
© Illusztráció: Matey István
Hortobágy, 2015. augusztus 20., csütörtök (MTI) – A hortobágyi kilenclyukú híd lábánál csütörtökön megkezdődött a puszta egyik legnagyobb nyári rendezvénye, a hagyományos Hídi Vásár, amelyen csaknem háromszáz árus kínálja a portékáját.


Az esős időjárás ellenére augusztus 20-án nagyszámú érdeklődő kereste fel a csikósok, a kondások, a bojtárok, a népművészek és az iparművészek utcáit, ahol számos régi mesterség mai folytatója kínálja portékáit. Az augusztus 23-ig tartó országos kirakodóvásárt immár 123. alkalommal rendezték meg a pusztán.

A Hídi Vásárral egy időben, attól mintegy 150 méterre, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) kézműves udvarában hagyományőrző kézműves vásár kezdődött: ott a szíjgyártó-bőrös, a nemezelő, a fazekas, a fajáték-készítő, a szövő és a viseletkészítő mesterségekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A vásár idején a hortobágyi vízi színpadon, illetve a kézműves udvarban népdalkörök, citerazenekarok, táncegyüttesek szórakoztatják szinte folyamatosan a közönséget, akik megkóstolhatják a bográcsban főtt hagyományos pusztai ételeket, így a harminckétszer megforgatott slambucot is.

A híres hortobágyi Hídi Vásár története az 1800-as évek elejére nyúlik vissza, amikor a debreceni és környékbeli gazdák állatvásárokat tartottak a Kilenclyukú híd lábánál. Akkor még főként lovak, szarvasmarhák, birkák és sertések cseréltek gazdát.

– MTI –