Hidegben a kocsiban

Akt.:
Hidegben a kocsiban
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A hidegben a megfelelően kiválasztott öltözettel is hozzájárulhatunk a biztonságos vezetéshez.

Bár sokan tudják, mégis kevesen figyelnek oda a cipő talpára, a kabát vastagságára, vagy épp a viselt kiegészítőkre, mielőtt a volán mögé ülnek. Az egyik biztosító vezetéstechnikai centrumának instruktora, Kovács Márton és egy divattervező, Kovács Adél ahhoz adnak hasznos tippeket, hogyan fér meg a divat és a biztonság a volán mögött.

A tökéletes cipő

Kovács Márton első számú tanácsa jellemzően a hölgyeknek, hogy mindig legyen egy váltáscipő az autóban, amely vékony talpú és könnyű viselet. Ha erre nincs lehetőség, akkor mindenképp érdemes figyelni arra, hogy vezetés közben viseljünk lapos talpú, nem túl merev anyagból készült cipőt, amely engedi a láb finom mozgásait. Érdemes kerülni, vagy a vezetés idejére lecserélni a vastag talpú és magassarkú csizmákat, mert ezekben kevésbé érzékeljük a pedálokat.

Kovács Adél divattervező véleménye szerint az elegáns összeállításhoz bátran választhatunk sportos, lapos talpú lábbelit, tornacipőt, akár futócipőt.

Kabát mindenekelőtt

A vezetéstechnikai szakértő szerint az a legfontosabb, hogy komfortosan érezzük magunkat vezetés közben, ez egyaránt igaz arra, hogy ne korlátozza a kabátunk a szabad mozgást, és arra is, hogy ne legyen túlságosan melegünk, vagy ne fázzunk, mert mindkettő elvonhatja a figyelmet a vezetésről. Figyelni kell továbbá arra is, hogy a tenyerünk mindig legyen szabadon, tehát ne lógjon bele a kabátunk ujja.

fargo1

„Egészen változatos fazonú kabátokkal találkozhatunk az idei szezonban, de a legjellegzetesebbek az egészen hosszúra szabottak” – kezdi Kovács Adél. „Virágkorukat élik a tollal bélelt, vastagabb darabok, ezeket sokan a praktikuma miatt választanak. Egy jól megválasztott kabát rengeteget hozzáadhat hétköznapi megjelenésünkhöz, kis odafigyeléssel a reggeli készülődésben pedig autós öltözékünket is biztonságossá tehetjük” – mondta Kovács Adél.

És a kiegészítők

A különféle, főként lazább karkötőket, órákat, nagyobb méretű gyűrűket, illetve a téli kesztyűt mindenképpen kerüljük vezetés közben, mert a sofőr keze könnyedén elcsúszhat a kormány markolatán és hamar veszélyes helyzetbe kerülhet az utakon. A motor indítása előtt érdemes az ékszereket és egyéb kiegészítőket levenni, hogy semmi ne akadályozza a biztonságos vezetést. Ha fázik a kezünk, érdemes egy vezetéshez tervezett bőrkesztyűt vásárolni.

„A divatházak az idén is felülmúlták az előző szezonok kiegészítőinek méretét. A nagy gyűrűk, vastag karkötők, hosszú láncon lógó nyakláncok, robusztus órák uralják a hölgyek és az urak nyakát és kezét” – magyarázza Kovács Adél. „Emellett az elnagyolt kapucnik és usánkák is jelentős teret kaptak, hiszen amellett, hogy praktikusak a hidegben, remekül feldobnak egy egyszerűbb összeállítást” – mondta a tervező.

HBN