Hiba a brit szervdonorok listáján

Több mint nyolcszázezer brit szervdonor szerepelt rossz adatokkal a donorlistán, ami miatt olyan szerveiket is felhasználhatják szervátültetésre, amelyre nem adtak engedélyt – írta vasárnap a Sunday Telegraph című brit lap. A

A BBC közlése szerint 21 esetben fordulhatott elő, hogy egy elhunyt olyan szerveit is kivették, amelyet a halála után is meg akart tartani. A donorlistát kezelő brit hatóság már megkezdte a hiba kijavítását.

A 17 millió brit szervdonor listáját kezelő brit egészségügyi szolgálat (NHS) 2009-ben vette észre, hogy nyolcszázezer ember hibás adatokkal szerepel a listán. A számítógépes hiba miatt az érintett emberek esetében olyan szervek is az adományozásra felajánlottként szerepeltek, amelyekre a donorok meg akartak tartani.

Az 1999-ben történt hibát csak 2009-ben fedezték fel, amikor az NHS köszönő levelet küldött a donoroknak, leírva, hogy melyik szerveiket ajánlották fel átültetésre. Ekkor többen is jelezték, hogy rosszak a róluk szóló adatok.

Az NHS ezután indított nyomozást a hiba kiderítésére, és azt találták, hogy a hibás adatokkal szereplő emberek közül 45 már meghaltak, és nagyjából húsz esetben nem engedélyezett szerveket vehettek ki. A BBC, az NHS közleményére hivatkozva azt írta, hogy az elmúlt hat évben ez 21 halottnál fordulhatott elő.

Az NHS közölte, hogy négyszázezer esetben már kijavították a hibákat, és rövidesen kapcsolatba lépnek a többi négyszázezer donorral is. Az adatok egy kódolási hiba miatt történtek 1999-ben, amikor a jogosítványhoz kapcsolt donorlistát egyesítették az NHS listájával. A hiba csak azokat érintette, akik Skóciában, Angliában, vagy Walesben ajánlották fel szerveiket, a jogosítvány igénylése közben – közölte a BBC, az NHS-re hivatkozva.

– Független Hírügynökség –

Címkék: ,


Sporthírek