Hiánypótló szolgáltatást nyújtanak

Akt.:
A Rózsástelep utcán hamarosan újabb műhely nyílik majd - képünkön - képünkön dr. Sullerné Polgár Márta, az alapítvány elnöke
A Rózsástelep utcán hamarosan újabb műhely nyílik majd - képünkön - képünkön dr. Sullerné Polgár Márta, az alapítvány elnöke - © Fotó: Matey István
Debrecen – Az ellátottak egyedi, kézműves termékeket is készítenek, melyeket az alapítvány értékesít.

Meleg nyári délután érkeztünk a Fény Felé Alapítvány Harmat utcai napközijébe és foglalkoztató műhelyébe, ahol éppen az asztalokat törölgették, nem rég fejezték be az ebédet. A teraszon, az árnyékban fegyelmezetten, csendben folyt a munka: fogyatékkal élő fiatal felnőttek készítettek tömítőanyagot egy gesztenyefigurába. Mint megtudtuk, bérmunkát végeznek, amiért fizetést is kapnak.

Mindenki hasznos tag

– Nálunk alapelv, hogy egy felnőtt ember hasznos munkatevékenységet lásson el. Ez rendkívül sokrétű lehet: az is munka, ha megteríti az asztalt vagy gyomlál a levendulakertben, de a legfontosabb az, hogy mindenki a képességei és az egészségügyi állapota szerint kapjon feladatot. Ha pedig van rá lehetőség, ezért cserébe fizetést is tudjunk nekik adni.

Ezzel nemcsak az ellátásához, hanem az önbecsüléséhez is hozzájárulunk”

– mondta el érdeklődésünkre Sullerné Polgár Márta.

Azt, hogy minderre miből van forrásuk, az alapítvány elnöke részletezte: állami normatíva támogatás, személyi térítési díj, valamint pályázatok, adományok állnak rendelkezésükre, s nem utolsósorban, azokat a kézműves termékeket is értékesítik, melyeket az ellátottak készítenek el. Ezeket a Kincsesláda Kreatív Stúdió elnevezésű ajándékboltjukban, vagy webáruházukban lehet megvásárolni, támogatva ezzel az alapítvány munkáját.

Közösségben lenni jó

A 2010-ben épült napközi és szociális foglalkoztató hétköznap 7 és 17 óra között fogadja a fogyatékkal élő felnőtteket, jelenleg 32 főre van működési engedélyük, vagyis egy nap legfeljebb ennyien tartózkodhatnak az intézményben.

És hogyan érzik itt magukat a „napközisek”? Zoli – aki 2013 óta tagja a „csapatnak” – örömmel jelentkezett, hogy elmondhassa élményeit. – Nagyon jól érzem magam, igaz, azt el kell mondanom, hogy nekem utalják a fizetésemet. Ha ugyanis a kezembe kapnám, biztosan elkölteném – nevette el magát. – Szívesen kertészkedek, van a napközi udvarán egy levendulakertünk. Szeretem a virágokat, szeretek locsolni, gazolni. Levendulazsákokat csinálunk a molyok ellen, vagy bábokba tesszük bele a virágokat, hogy lehessen érezni az illatát. Nagyon szeretek takarítani is – mesélte.

fc5Zoli nagyon szeret a levendulával foglalkozni | Fotó: Matey István

Arra a kérdésre, hogy mi az álma, elmondta, hogy szívesen térne vissza Egyiptomba, ahol néhány éve járt a szüleivel. Azt ugyanis nagyon élvezte: egy DJ zenélt, a táncoslányok pedig szambát és rumbát tanítottak a vendégeknek.

Egyre nagyobb az igény

– Ezt a házat már kezdjük kinőni, jelenleg 48 ember van nálunk ellátási szerződéssel. Ez is azt mutatja, hogy egyre nagyobb az igény az ilyen jellegű tevékenységre, mint amit mi végzünk. Értelmileg akadályozott, autista, mozgás-, látássérült felnőttek járnak hozzánk. Mindenkinek egyéni fejlesztési terve van. Fontos tudni, hogy mindannyian családban élnek, reggel hozzák, délután pedig hazaviszik őket – fejtette ki Márta, hozzátéve: nagyon nagy az igény arra, hogy családban élő, fiatal felnőtteknek napközbeni ellátás, fejlesztés mellett foglalkoztatási lehetőségeket is biztosítanak. Mindez megtalálható az Esélycentrumunkban.

Örömükre szolgál, hogy meg tudtak vásárolni egy ingatlant a Rózsástelep utcában, ahová a tervek szerint az ellátottak foglalkoztatását helyezik át. Ennek az épületnek már zajlik a felújítása, az akadálymentesítés, festés és egyéb munkálatok befejeztével pedig hamarosan birtokba is vehetik – a Fény Felé Kincsesláda Műhelyben negyven új munkahely létesül majd.

VK


A lakók és az alapítvány munkatársai örömmel álltak össze egy közös kép erejéig (az első sorban balról a harmadik dr. Sullerné Polgár Márta)
Debrecen - Családias környezetben telnek a napok a Fény Felé Alapítvány lakóotthonának háza tájékán. A Fény Felé Alapítvány lakóotthonának udvarára lépve egy tacskó szalad felénk üdvözlésképp, mögötte hátul egy német juhászkutya sétál fel-alá. Mindössze néhány lépést teszünk meg, amikor felbukkan...

Ádám édesanyjával örömmel beszélgetett velünk
Debrecen - Bana Katalin égi adományként tekint a Fény Felé Alapítványra. Az emeleten voltunk épp, amikor Ádám meghallotta, hogy megérkezett az édesanyja. Szaladt is le a lépcsőn, és rögtön megölelte, majd óriási cuppanós puszit nyomott az arcára. Meglepetés volt ez neki – hiszen hétvégenként jár ...