Hiány, szakma

Mesterembert keresek. Szakmáját tekintve… Nos, ez a része magánügy, amellyel nem illik untatni a közt. Az viszont közügy lehet, hogy szerény tapasztalataim szerint tényleg léteznek olyan hiányszakmák, amelyekről talán nem is gondoltuk volna. T. Szűcs József írása.

Már amennyire a hiány, mint nem létező valami, létezhet egyáltalán. Bár ez kérdés inkább a filozófusok munkadarabja lehet. S nekem most nem rájuk van szükségem. Bár, ha jól emlékszem, például Hegel abszolút szelleme jó példa lehet számomra, hisz ő (is) megtalálta végül, amit jó néhány oldalon keresztül keresett a szerző leghíresebb művében. Szóval, alighanem van remény, hogy magam úgyszintén meglelem emberem, bár már az első nekifutásom maga megér egy (rövid) misét. Az ilyenkor használatos kereső ugyanis mindössze három nevet dobott ki egész Debrecen területére. Ezekből egy nem Debrecenben lakik és dolgozik, a másik kettő pedig leginkább másfajta munkákat vállal. Szóval nem lehetne azt mondani, hogy a bőség zavara miatt ne tudnék választani köztük. Pedig maga a szakismeret van vagy százéves, s bár mindig kapósak voltak művelői, azért mégsem űrállomás-szerelőre lenne szükségem. Persze bizonyára többen vannak, csak nem mindegyikük hirdeti magát az interneten. De hát akkor olyan sok más mesterember, másfajta szakismerettel, miért teszi? Avagy azoknak, akikre nekem lenne szükségem egyébként is annyi a munkájuk, hogy így sem győzik szuflával? Mindazonáltal számomra elgondolkodtató, hogy első nekifutásra elég komoly keresésbe kellett kezdenem egy megbecsült, s alighanem viszonylag kifizetődő ipari szakma, munkát vállaló képviselője után. Igaz, elvégzendő teendőik egy részét az utóbbi évtizedekben robotok vették át, s így alighanem objektív okok miatt kevesebb most a mesterek száma a szakmájukban, mint, mondjuk, harminc-negyven esztendeje.

Ez így rendjén is lenne, csak pillanatnyilag az a bökkenőm, hogy az említett gépezetek viszonylag ritkán mozdulnak ki abból a gyárból, ahová beállították őket. S még nagyobb baj számomra, hogy tulajdonosaik aligha engedik meg nekik, hogy saját zsebükre más háza körüli munkát vállaljanak. Viszont az egykori gyári melósok jó néhánya szívesen vett egy kis fusi melót a munkahelyi kiblokkolása után annak idején. Akár a nyolc óra pihenése, vagy ugyancsak ennyi ideig tartó szórakozása terhére….

– T. Szűcs József –