Helyi közélet

2013.11.28. 07:57

Térbe helyezték a Nagytemplomot

Debrecen - A 3D-s modell nem csak látványos, de rendkívül hasznos is.

Debrecen - A 3D-s modell nem csak látványos, de rendkívül hasznos is.

Az egyetem által alapított Szilícium Mező (SziMe) Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMe3D Kft. munkatársai idén áprilisban földi lézerszkenner segítségével mérték fel a Nagytemplomot, majd készítettek egy, a templomot virtuálisan bemutató modellt és filmet. Ezt adták át a Szilícium Mező Inkubátorházban ünnepélyes projektzáró ünnepségen szerdán az előzőleg dr. Gaál István, a Tudományegyetemi Karok elnöke által megnyitott SziMe3D Stúdióban.

A pályázati támogatással megvalósult film bemutatása közben Fehér András, az egyik részprojekt vezetője elmondta, a 3D-s mérési technológia innovatívan, egyedülálló módon segíti a kulturális örökségek megőrzését. A módszer állapotfelmérő archívumként, emlékek vagy korlátozottan látogatható műemlékek megőrzésére is használható. Különleges vizuális élményt ad, amivel kedvet csinálhat a közönségnek a múzeumok felkeresésére. A projekt további haszna a nemrégiben megkezdett Nagytemplom-felújítási munkálatok minőségi kivitelezésénél jelentkezhet. Olyan építészeti méretek, esetleges geometriai változások ellenőrizhetők így, amelyeket más, jelenleg használt technológiával csak nehezen és kisebb pontossággal lehetne észlelni.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában