moziajánló

2019.05.30. 10:04

Gigaszörnyek gyepálják egymást, a legnagyobb örömünkre

Ezen a héten is sok érdekesség landol a cívisváros vetítőtermeiben, itt az ideje megismerkedni a felhozatallal.

Fotó: Fotó: IMDb/Warner Bros. Pictures

Összesen hét premiert tűznek műsorra csütörtöktől Magyarországon, ezek közül ötöt Debrecenbe is elhoztak. Az előző hetihez hasonlóan a legfrissebb lista is elég sokszínűre sikerült: blockbuster szörnyfilm, tinivígjáték, szociohorror, animációs Hamupipőke-történet és vágatlan magyar klasszikus is várja a nézőket.

Konfliktustréning kaiju-módra

Öt évet kellett várni a kevés látványos jelenetet leszámítva nem túl szép emlékű, Gareth Edwards rendezte Godzilla folytatására. A Godzilla II.: A szörnyek királyában Godzilla a franchise három talán legismertebb teremtményével is összecsap (már ha a főhőst magát nem számoljuk, ugye): Mothrát, Rodant és az ős-nemezist, a háromfejű King Ghidorah-t is beleszőtték a történetbe, ami egyfelől igen emlékezetes csatajeleneteket ígér, másrészről viszont felveti a túlzsúfoltság kérdését is, a bő kétórás játékidő ugyanis elsőre elég karcsúnak tűnik ennyi legendás szörny mozgatásához. A filmben egyébként Edwards és az első rész főszereplői nem, de például Ken Watanabe, Sally Hawkins és David Strathairn karaktere is visszatér, plusz melléjük sikerült megszerezni a mindig jó Kyle Chandlert és a Stranger Thingsből ismert Millie Bobby Brownt. Egy kicsit több fényt kérnénk majd a szörnybunyóknál, mint az előző filmben, és rendben is volnánk. „Let them fight.”

Még nem késő

Olivia Wilde új oldaláról is megmutatja magát: a kissé bugyuta magyar címet kapó Éretlenségi a színésznő első nagyjátékfilm-rendezése. A történet szerint két végzős gimis barátnő – akik eddig inkább a könyvekkel haverkodtak, mint diáktársaikkal – hirtelen ráébred, mennyi mindent hagytak veszni az évek alatt, és a sok elmaradt bulit egyetlen éjszaka alatt próbálják bepótolni. Klasszikus coming of age-sztoriról van tehát szó, melynek előzetese alapján úgy tűnik, mintha női főszereplőkkel forgatták volna újra a Superbadet, csak úgy süt belőle a hangulat, a poénok is ülnek. A film amúgy a legnagyobb kritikaösszegző oldalon is igen meggyőzően teljesít, szóval úgy tűnik, mindenképpen megéri a mozijegy árát.

Megint itt egy jónak tűnő horror

Merőben máshogy ugyan, de szintén a fiatalok világába enged betekintést Tate Taylor Mami című pszichohorrorja/szociothrillerje is. Egy társadalom peremére sodródott, kiközösített nő – akit az Oscar-díjas Octavia Spencer alakít – a tetemes korkülönbség ellenére összebarátkozik egy csapat tinivel, ezzel gyökeres fordulatot vesz szociális élete, új ismerőseihez pedig annyira szeretne ragaszkodni, hogy a tettlegességtől sem riad vissza, ha épp arra van szükség. Természetesen elszabadul a pokol, és megkezdődik a harc a túlélésért. A film az egyik első olyan horror, amelyben afroamerikai nő a főszereplő, és az előzetes egyes képsorai – például az afrikai törzsi maszk motívuma, vagy a fehérre festett színes bőrű fiú – arra engednek következtetni, hogy s Mami a Jordan Peele-féle Tűnj el! és a Mi által kitaposott utat követve mélyebb társadalmi kérdésekkel is foglalkozik majd.

Nagy kérdőjel

A radar alatt repült be, és valószínűleg távozni is hasonlóan fog a Hamupipőke és az elvarázsolt herceg című mese. A filmet az USA-ban már tavaly bemutatták, de finoman szólva sem hagyott maradandó nyomot a filmiparban, az IMDb-n például pár száz szavazattal öt pont környékén szerénykedik. A megcsavart Hamupipőke-sztorit a Mulan második részét jegyző (nem vagy egyedül, ha te sem tudtad, hogy annak volt folytatása), egyébként főleg vágóként és producerként tevékenykedő Lynne Southerland rendezte, és hát az animáció minőségén sajnos látni, hogy a produkciót tető alá hozó stúdió nem nyitotta túl nagyra a pénztárcáját.

Klasszikus új köntösben

Bacsó Péter legendás szatíráját senkinek sem kell bemutatni, de arról talán kevesebben tudnak, hogy a filmnek van egy eredeti, cenzúrázatlan változata is, amely az idei cannes-i filmfesztiválon debütált, és a ottani közönség igen jól fogadta. Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója a vetítést követően az MTI-nek korábban azt mondta: nagyon jól sikerült a film francia és angol nyelvű felirata, a nemzetközi közönség – beleértve a japánokat is – értették a poénokat, Bacsó Péter szatirikus hangvétele ma is működik, a nézők sokat nevettek.

A felújított, kibővített klasszikust az Apolló tűzi műsorra.

A teljes lista a Debrecenben futó filmekről

A gyermek

A tanú – Eredeti, cenzúrázatlan változat

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány

Aladdin

Bosszúállók: Végjáték

Csaló csajok

Csodapark

Éretlenségi

Fájdalom és dicsőség

Godzilla: A szörnyek királya

Hamupipőke és az elvarázsolt herceg

John Wick: 3. felvonás – Parabellum

Két lépés távolság

Mami

Pokémon – Pikachu, a detektív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában