Hiába hallanak róla, fogalmuk sincs, mi az

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Bár tízből kilencen hallottak már a HPV-ről (humán papillomavírus), mégis, közülük minden tizedik válaszadó tévesen definiálja a vírust: összekeverik a hepati­tisszel, a HIV-vel, sőt van, aki a herpesszel is.

A megkérdezett anyukák 81 százaléka tudja, hogy létezik HPV elleni vakcina, mégis, mindössze 3 százalékuk adatta be magának. Pedig a tartós HPV-fertőzés miatt kialakuló méhnyakrákban évente csaknem 500 nő veszíti életét Magyarországon. A szülők többsége bizonytalan: a HPV elleni oltást ismerők közül csak minden harmadik anyuka tervezi beadatni a gyermekének. A legfrissebb hazai kutatás szerint ugyan tízből nyolcan ismerik a HPV rövidítést, de csak a válaszadók fele tudja megmondani, hogy pontosan mit jelent, minden tizedik megkérdezett pedig hiába hallott róla, tévesen definiálja a vírust.

Azt is kevesen tudják, hogy nem kizárólag női betegség. A megelőzésre fiúként és férfiként is érdemes ügyelni, hiszen a HPV náluk is okozhat olyan daganatos megbetegedést (például végbélnyílás körüli rákot), amely ellen az oltás védelmet nyújthat.

HBN