Helyi közélet

2015.04.17. 10:48

A nagyvállalatokra is figyelni kell

Debrecen - A jól képzett munkaerő segítené a régió versenyképességét.

Debrecen - A jól képzett munkaerő segítené a régió versenyképességét.A Portfolio és az OTP Bank közös, szerdai konferenciáján a kelet-magyarországi régió gazdasági lehetőségeiről esett szó. Ennek apropóján a megye néhány nagyobb vállalatának vezetőjét is asztalhoz ültették, hogy tapasztalataikat megoszthassák.

Herdon István, a Xanga csoport ügyvezetője (a cég elsősorban ipari park-fejlesztéssel és a reptér üzemeltetésével foglalkozik) fontosnak tartotta megemlíteni: a turistákat az még nem fogja idecsábítani, hogy bizonyos fejlesztések megvalósultak, utalva arra, hogy Hámos Zsuzsanna, a Debreceni Gyógyfürdő Kft. gazdasági igazgatója beszámolt róla, hogyan újult meg a közelmúltban a fürdő. Szerinte legalább olyan fontos, hogy a turisztikai menedzsmentek megfelelő kiadványokkal reklámozzák az itteni lehetőségeket. „A külföldieknek nincsenek szervezett debreceni utak” - hangsúlyozta Herdon István, aki egy fél mondatban arra is utalt, a közeljövőben újabb rendszeres repülőjárat bevezetésére is van esély.

Három, az agráriumban tevékenykedő vállalat vezetője arról beszélt, szektorukban mik a legnagyobb problémák. Kovács Herman, a sertéstenyésztéssel foglalkozó HAGE Hajdúsági Agráripari Zrt. gazdasági igazgatója, Szabó Imre, a szintén sertéstenyésztést és gyümölcstermesztést végző Bold Agro Kft. ügyvezető igazgatója, illetve Szabó Miklós, a liba- és kacsatenyésztésben erős Tranzit-KER Zrt. vezérigazgatója elmondták, akkor tudnak versenyképesek maradni, ha ők végzik feldolgozást is. Szabó Imre elárulta, almáskertjük annyira népszerű, hogy látogatóközpont létesítését is tervezik.

Viszont esetükben is probléma munkaerő, a szakképzett munkaerő hiánya. Habár jó viszonyt ápolnak a Debreceni Egyetemmel és néhány középiskolával, így is jelentős összegeket kell oktatási célra fordítaniuk. „Nagyon örülünk annak, hogy a kisebb vállalkozások erősítése most a cél, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a nagyüzemeket sem, hiszen ezek a cégek könnyebben tudnak világszinten is versenyképesek lenni” - fejtette ki Szabó Miklós.

HBN-VÉZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában