Heves vita kíséri a Caravaggiónak tulajdonított rajzok felfedezését

Róma, 2012. július 23., hétfő (MTI) – Egyre hevesebb szakmai vita övezi Olaszországban a milánói Sforza-kastély gyűjteményében július elején felfedezett Caravaggio-rajzok eredetiségét. A “felfedezők” és a művészettörténészek nyilvánosan hajba kaptak.

A Caravaggio-rajzok felfedezőinek – Maurizio Bernardelli Curuznak, a brescai múzeumokat működtető alapítvány igazgatójának és társának, Adriana Conconi Fedrigollinak – a sajtótájékoztatója dühös kiabálással és kölcsönös fenyegetéssel ért véget. A jelenlevők bizonyítékokat követeltek az alkotások eredetiségéről, Bernardelli Curuz és Conconi Fedrigolli viszont kikérték maguknak a kritikákat. Az olasz napilapok beszámolói szerint a meghívott művészettörténészek és újságírók is ugyanazt kérdezték: milyen forrásból dolgozott Bernardelli Curuz és Conconi Fedrigolli, akik saját bevallásuk szerint személyesen nem is látták a Sforza-kastély gyűjteményében őrzött rajzokat, kizárólag CD-lemezről tanulmányozták őket. Bernardelli Curuz és Conconi Fedrigolli kijelentette, hogy elege van a szakma és a sajtó támadásából. “Úgy érezzük magunkat, mint a fizikus Peter Higgs, amikor megjósolta a bozont, és kezdetben senki sem hitt neki!” – hangoztatták. A felfedezőpáros szerint a Sforza gyűjteményében talált közel száz rajzot Caravaggio ifjú korában, Simone Peterzano milánói festőműhelyében készítette. A rajzok alapján születtek a későbbi Caravaggio művek. A kritikusok szerint viszont a rajzok a Caravaggio utáni korszakból származnak. Bernardelli Curuz és Conconi Fedrigolli eredményeit az interneten közölt e-bookban hozta nyilvánosságra, ez azonban a művészettörténészek szerint a mai napig nem olvasható, nem nyílik ki.

Nem tudni, hogy a páros, miért tanulmányozta ezeket a rajzokat, megfigyelők szerint korábban soha nem foglalkoztak Caravaggio munkásságával. A felfedezés bejelentését követően a rajzok származásának megállapítására szakmai bizottság alakult, amely az ősszel hozza nyilvánosságra véleményét.

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Címkék: , ,


További hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek