„Hetvenkedő” – kiállításmegnyitó

Patai István festőművész egyéni kiállítása
Patai István festőművész egyéni kiállítása - © Fotó: magánarchívum
Hajdúnánás – Megnyílt március 13-án Patai István festőművész egyéni kiállítása „Hetvenkedő” címmel a hajdúnánási Kéky Lajos Városi Művelődési Központ Galériájában.

Patai István egyedi jelképeiről, színeiről, témáiról és ősi motívumairól ismert alkotó, aki egyéni kiállításán mintegy 70 művén keresztül enged bepillantást utóbbi évtizedeinek, korszakainak festői munkásságába. A kiállítást Szólláth Tibor, Hajdúnánás város polgármestere nyitotta meg, aki beszédében köszönetét és elismerését fejezte ki a festőművésznek a közösség irányába tett munkájáért, melyet nem csak Hajdúnánáson, de szerte a Partiumban is tesz. Mindezen kiemelkedő értékeket létrehozó, egyedülálló művészi tevékenységének elismeréseként Polgármesteri Elismerő Oklevelet vehetett át Patai István.

A megnyitón dr. Tóth Péter, Patai István személyes jó barátja köszöntőjében a képek bemutatása, elemzése mellett többek között kitért a befogadóra, mely a művészi alkotás folyamatában igen fontos szerepet játszik. „Amikor a művész leteszi az ecsetet vagy a tollat, akkor az alkotás még csak félkész, akkor válik teljessé, amikor oda állunk, mi a befogadók a kép elé, meghallgatjuk vagy elolvassuk a művet, s különféle érzelmi hatásokat, visszhangot kell, hogy kiváltson belőlünk.” – emelte ki dr. Tóth Péter.

A „Hetvenkedő” cím mindamellett, hogy utal a bemutatott képek számára, egyúttal a művész életkorára is rámutat.

A kiállítás 2015. április 9-ig tekinthető meg.

HBN