Hetvenhétmilliós hiányt kell pótolni Ladányban

Püspökladány – A pedagógusok döntöttek: osztály- és épület-összevonások jöhetnek a városban.

Olyan hírek jutottak el szerkesztőségünkbe, hogy a Sárrét központjában nyáron is nagy a „mozgolódás” az oktatási intézményekben. Iskolákat vonnak össze, máshonnan utaztatnak diákokat és a zeneoktatásban is lesz változás. Mi igaz a hírekből? – kérdeztük Dombi Imréné polgármestert.

A városvezető részben megerősítette, illetve cáfolta az imént felsoroltakat. Mint mondta, nem tud arról, hogy bárhonnan is Püspökladányba utaztatnának gyerekeket, bár valóban csökkent a tanulói létszám a város iskoláiban. Egy javaslat szerint, melyet még jóvá kell hagynia, ezért lenne összevonás, de csak tagintézményeken belüli. Így a Kálvin téri iskolában a negyedik, és hetedik, a Petőfiben az ötödik és nyolcadik évfolyamon. Emiatt öttel kevesebb pedagógusra lesz szükség, így a határozatlan idejű dolgozók maradhatnak, bár néhányuk csak részmunkaidőben. Ugyanakkor jóval kevesebb határozott idejű szerződéses dolgozót tudnak alkalmazni, többeket csak a szakos ellátottság szükségessége miatt. A Petri telepen 3 termet lezárnak a téli fűtési időszakban. A Csenki Imre Művészeti Iskola valóban beköltözik a Petőfi iskola második emeletére, és az eltérő tagozat épületébe, de ez is azok közé a kényszerlépések közé tartozik, melyeket a Többcélú Oktatási Intézményben felhalmozott 77 millió forintos adósság indokol – sorolta a polgármester asszony. 

Mentőcsomag az intézményvezetőktől

Jóllehet a lakosság körében nem túl népszerű lépéseket kell tenni a városi általános és a művészeti iskolát működtető Többcélú Oktatási Nevelési Intézményben, de azok nélkül működésképtelenné válna – indokolta a bevezető cikkükben felsoroltakat Dombi Imréné polgármester.

Húszmilliós gázszámla

Derült égből villámcsapásként érte az önkormányzatot, amikor nemrégiben arról kapott értesítést, hogy a szolgáltató kikapcsolja a gázt, amennyiben nem fizeti ki az intézmény a 20 milliós számláját. Ebben a helyzetben a képviselő-testület rendkívüli ülésén 30 millió forintot utalt át az intézménynek, mert időközben kiderült, másféle adósságokat is felhalmozott, a végső összeg közelítette a 80 millió forintot – mondta el a polgármesterasszony az okok tisztázásra. Hozzátette, az előző hónapban lemondott tisztségéről Petőné Papp Margit főigazgató, helyén Pató Józsefné kapott megbízást a vezetésre.

Intézményen belül

Dombiné hangsúlyozta, a válságkezelő mentőcsomagot nem az önkormányzat, hanem kérésükre a többcélú intézmény tagintézmény-vezetői állították össze a megbízott vezetővel, hiszen saját területükön ők ismerek legjobban a lehetőségeket, és azt még nem hagyta jóvá. Most a legfontosabb – tette hozzá -, hogy biztosítva legyen továbbra is az általános iskolai és a művészeti oktatás a városban. Kézenfekvő a költségek csökkentésére egy épület (a zeneiskoláé) rezsijének a megspórolása, illetve az osztályok összevonása, amit egyébként a létszámcsökkenés is indokol. Második lépésben az önkormányzat idei büdzséjéből elvett 30 millió forintot kell pótolni, amire lehetőséget ad az ÖNHIKI-s és egyéb pályázat.

Ezzel persze még nem zárul le a folyamat, mert amikor már stabilizálódnak a pénzügyek, jöhet a vizsgálat a felelősség megállapítására. Ez pedig garantálja, nem utoljára foglalkozunk lapunkban a ladányi iskolaüggyel.

HBN-ÉP