Hetvenéves gyakornok a megmentő

Hetvenéves gyakornok a megmentő
Debrecen – Tömény humorbomba, mely bőven szolgál tanulsággal is – ez A kezdő.

A sztori pazar és a megvalósítás is megjárja. Nancy Meyers filmje, A kezdő (The Intern) egy kellemes kis komédia, mely látszólag tipikus hollywoodi „limonádé”, de valójában komoly és aktuális témákat feszeget és tanulsággal is szolgál. Van élet a nyugdíj után? Hasznos lehet az „őskövületek” több évtizedes tapasztalata a Facebook-generáció számára? Karrier vagy család? Visszanyerhető a másik bizalma egy félrelépés után?

A kellemes kikapcsolódásra már maga Nancy Meyers író-rendező neve is garancia, hisz a szakma nagyasszonya olyan mozikat tudhat magáénak, mint a Benjamin közlegény, az Apád-anyád idejöjjön, vagy épp a Minden végzet nehéz.

Nehezen indul, de aztán…

Jules Ostin (Anne Hathaway) egy hirtelen ötlettől vezérelve létrehozott egy start­up-céget, mely másfél év alatt nagyon kinőtte magát. A kissé szeleburdi, ám annál lelkiismeretesebb és emberségesebb alapító akarata ellenére kap maga mellé egy gyakornokot, aki ráadásul hetven éves. A kapcsolat nem indul jól, Jules távolságtartó, Ben Whittaker (Robert De Niro) viszont kitartó, így rövidesen összecsiszolódnak a felek, akik a hetek során a legjobb barátokká válnak és kölcsönösen felnéznek egymásra. Ben korábbi ismereteit kamatoztatva hasznos tagja lesz a csapatnak, mindenki megkedveli, és a szerelem is rátalál, hamar összhangba kerül a vállalkozás masszőrével, Fionával (Rene Russo).

Persze több szálon is bonyolódik a történet, a befektetők egy főnököt akarnak kinevezni a cég élére, amit Jules nem visel túl jól. Később a férje és kislánya miatt mégis úgy dönt, felvesz maga fölé valakit. Ám itt jön a csavar, kiderül, hogy háztartásbeli férje, Matt (Anders Holm), aki neje karrierje miatt feladta sajátját, olyat tett, amit talán nem lehet megbocsátani.

Felmerül a kérdés, így érdemes eldobnia azt, amit annyira szeret? A végén persze nagy az öröm, minden a helyére kerül: a netes divatcégnél minden marad a régiben, a házasság megmenekül, örök barátság köttetik egy harmincas nő és egy, a régi értékeket képviselő öregúr között.

A kacagás garantált

A szereposztás is telitalálat: Anne Hathawayt korábban láthattuk Az ördög Pradát visel című alkotásban, csak épp akkor ő volt a gyakornok, és neki kellett megküzdenie az elismerésért – érdekes, hogy ezúttal ő áll a másik oldalon, kicsit olyan, mintha a korábbi sztori folytatódna. Robert De Niro tehetségét senkinek sem kell bemutatni, a mostani karakterét is hibátlanul hozza.

A történet egyszerre vicces és tanulságos. Az egyik legemlékezetesebb rész, mikor Jules Ostin véletlenül az édesanyjának küldi el azt az e-mailt, melyben éppen rá panaszkodik. Ben és három, szintén jól megformált mellékfigura siet a segítségére, betörnek a szülői házba és törlik az üzenetet. A művelet végrehajtása közben azonban több nehézség is adódik, például hogy beindul a riasztó és vészesen közeledik a rendőrség. De emellett végig lubickolhatunk a finom humorban, poénos jelenetekben.

Kell a két óra

A kezdő a mozikba tavaly szeptember végén került, de január végén már DVD-n is megjelent. A játékidő 121 perc, mely elsőre talán ijesztően soknak tűnhet, de hamar rá lehet jönni, kell ez a két óra hossza ahhoz, hogy kerek egész történet kerekedjen ki a végére. Már csak azért is, mert roppant bosszantó tud lenni, mikor elnagyolják a sztorit. Nincsenek üresjáratok, végig lekötik a néző figyelmét, egy szépen felépített, katarzisban kiteljesedő művet hoztak létre.

Ez a film ráadásul (egy időre) visszaadja az embernek a hitét, újra bízni tudunk abban, hogy van még a világon jóság, segítőkészség, önzetlenség, valóságos érzelmek, értékek, és hogy igenis fontos szerepet tölthet be az idősebb generáció a fiatalok életében, illetve fordítva. Sosem késő újrakezdeni, vagy elkezdeni az életet!

– Szabó Dóra –
hirdetés