Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.27. 13:56

Villámok csapkodtak Nyíregyháza körül

<p>Nyíregyháza - Az éjszakai villámlással kísért eső még nem okozott nagy károkat a megyeszékhelyen. A vihar a délnyugati nyugati részen tombolva állt tovább. <dia width="900" height="700" alt="Villámok csapkodtak Nyíregyháza körül 2008.06.27."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Vill_mok_csapkodtak_Ny_regyh_za_k_r_l_2008_/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Villámok csapkodtak Nyíregyháza körül 2008.06.27." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/villamok-nyiregyhaza-vihar.wmv/viewer.html"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

13:05: Hirtelen, nagy mennyiségben

A reggeli felhőszakadás után több mint 100 hívás érkezett a tűzoltósághoz Nyírbátorban. A város mélyebben fekvő területeit, és néhány utcában lakóházak pincéjét öntötte el a hirtelen leesett nagy mennyiségű csapadék, de jelentős kárról nem érkezett bejelentés – tudtuk meg dr. Németh Attila alpolgármestertől.

12:00: Áramszünet Nyíregyháza belvárosában

A Széchenyi utca és környékén pénteken reggel nem volt áram. Mi volt az oka? – kereste meg szerkesztőségünket egy olvasónk.

Nyíregyházán, a Széchenyi utcában és környékén a heves esőzés okozott fennakadást az áramszolgáltatásban péntek reggel 7 órától 8.10 percig. A zavart az esőzés következtében, a Búza utcai transzformátorállomás beázása miatti zárlat okozta, melyet az áramszolgáltató munkatársai gyorsan elhárítottak.

A meteorológiai előrejelzések alapján munkatársaink felkészülten várták a heves esőzés érkezését, és mindent megtettek annak érdekében, hogy a szolgáltatás minden fogyasztónknál a lehető leghamarabb helyreálljon – tudtuk meg az E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt. illetékesétől.

11:50: Minden úszott Nyíregyházán

Vizes napnak néztek elébe a Kert utcán lakók, hiszen a reggel hat órás zápor menetrendszerűen befutott, egész napra munkát adva a lakóközösségeknek. Tóth Tibor, az egyik panelház házbizottsági elnöke dühösen sepri ki az egyik garázsból a vizet – indulata érthető.

 – A reggeli eső elintézte a garázsokat, a csatornákból jött a víz, úszott minden, pont úgy, mint két hete. 15 éve megy ez egyfolytában, és csak egyre küszködünk a vízzel, az önkormányzattól félmegoldásokat kapunk bajainkra, ezért most úgy döntöttem, megyek Helmeczy úrhoz, és perre viszem a dolgot. Tibor szerint nem született eddig jó megoldás a csatornarendszer bajaira, szerinte az önkormányzatnak kellene tenni valamit, hiszen ez a terület hozzájuk tartozik, ők felelnek érte.

– A húszmilliós átemelőszivattyú nem működik megfelelően, ráadásul nem jó helyre tették, arról nem is beszélve, ha nem mosatnám ki rendszeresen a csatornákat a ház előtt, akkor oda is bemenne a víz és az egész berendezés leégne. Ha normálisan megcsinálták volna a csatornarendszert, akkor most nem itt tartanánk, és egy ilyen eső nem okozna problémát. Amíg tíz ház volt itt, addig nem volt baj ebből, de most, hogy hatvan van, nem bírunk a hirtelen leesett esővízzel – tette hozzá.

Zsilip a megoldás?

Pár száz méterrel odébb homokzsákok vannak fektetve a bejárati ajtó elé, ezeket Balogh Istvánné rakta oda hajnalban egy kis segítséggel, elmondása szerint ha nem cselekednek gyorsan, már a liftaknában lenne a víz. – Két sor homokzsák volt az ajtó elé fektetve, de ezen is átcsapott a víz. Ez szokott tröténni általában, nagyobb mennyiségű eső esik – mondta a néni, aki szerint a megoldás egy zsilipszerű szerkezet lenne, amivel le tudnák zárni a bejárati ajtót, így nem folyna be az összes víz. – Ezt bárki ki tudná nyitni és zárni, szerintem sokba sem kerülne – mondta.         

11:00: Felhőszakadás Nyíregyházán

A radarképen főként Rozsrétszőlő, Oros és Borbánya területére hullott sok csapadék, akár óránként 50–100 milliméternyi is. Ma még várható a gomolyfelhőkből eső, ám a hét vége már száraznak és naposnak ígérkezik.

Péntek reggel igen intenzív zivatarfelhő érte el Nyíregyháza térségét. A vízügyi igazgatóság ügyeletesétől megtudtuk, hogy a Kertvárosban lévő csapadékmérő tetemes mennyiségű, 25,6 milliméternyi esőt mutatott, ám a város egyéb részein, így Borbányán, a Kert utca környékén ettől lényegesen több eső zúdult le.

Szeles Györgytől, az OMSZ miskolci meteorológusától megtudtuk, hogy a radarképen főként Rozsrétszőlő, Oros és Borbánya területére hullott sok csapadék, akár óránként 50–100 milliméternyi is. Ma még várható a gomolyfelhőkből eső, ám a hét vége már száraznak és naposnak ígérkezik. A jövő hét elején pedig ismét 30 fok fölötti kánikulai hőmérsékletre számíthatunk. A meteorológus felhívta még az igen erős, helyenként extrém méretű UV-B sugárzásra is olvasóink figyelmét.

07:30: Akkor még nem sejtettük, hogy a pénteki ébredés egyúttal váratlan zivatarral köszönt ránk.

A szakadó eső egy időre úgy elzárta a lefolyókat, hogy több útkereszteződésben az autóban ülve is lehetett volna lábat mosni, mert a víz a küszöb fölé ért. A Kossuth utca Dohány utca és a többi mélyebben fekvő út, a Kert utca Szántó Kovács János utca kereszteződése, valamint a Belső körút környéke volt olyan, hogy a csatornából fölfelé bugyogott a víz. Negyedórával később ahogy az eső csöndesedett, a víz lefolyt az útról.

Kapcsolódó cikkek:

- Pusztai Sándor, Lefler György, Varró Zsolt, Dankó Mihály, Koncz Nóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!