Hétvégén rangos paraúszó verseny és bírói tanfolyam lesz Egerben

Budapest – Szombaton és vasárnap az egri Bitskey Aladár Uszodában rendezik meg a Hungarian Open nemzetközi paraúszó versenyt, amelyen a népes magyar csapat mellett izraeli, cseh és szlovák sportolók alkotják a 80 tagú mezőnyt. A viadallal párhuzamosan nemzetközi bírói tanfolyamot is rendez a városban a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB).

Az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján Szabó László, az MPB elnöke kiemelte: az elmúlt nyolc hónapot tekintve már a negyedik nagy nemzetközi versenyt bonyolítják le.

Az erőemelők és kerekesszékes vívók után most az úszóké a főszerep. A szeptemberi riói paralimpián ők alkotják majd a legnagyobb csapatot a magyar küldöttségen belül, és a hétvégi verseny jó támpont lehet a csapatkijelölés szempontjából – mondta Szabó László.

Magyarország eddig kilenc úszókvótával rendelkezik a játékokra – még egy-két szabadkártya megszerzésében reménykedik a vezetőség -, de név szerint egyedül Adámi Zsanett indulása biztos, a többiekről a május eleji, madeirai Európa-bajnokság után dönt Sós Csaba szövetségi kapitány, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke. Ahogy fogalmazott: Rióban szerinte megismételhető a 2012-es londoni eredmény, amely hat érem, köztük egy arany volt.

Szabó László kiemelte a nemzetközi bírói tanfolyam fontosságát is, szerinte ha egy ország erős a sportdiplomáciában, az az eredményekre is jó hatással van. A mostani résztvevők között négy magyar szakember is ott lesz, aki nemzetközi bizonyítványt szerezhet. Magyarországnak jelenleg nincs nemzetközi úszóbírója.

A csütörtöki sajtóesemény helyszíne a budapesti Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Szakközépiskola, Gimnázium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon volt, a diákok a sajtótájékoztató végén váltóverseny keretében mutatták meg tudásukat, a két csapatkapitány Adámi Zsanett és a paralimpiai ezüstérmes Tóth Tamás volt.

A hétvégi egri versenyen szombaton 12 órakor, vasárnap pedig 10 órakor rajtolnak a futamok.

– MTI –Sporthírek


hirdetés