Hétvégén Hajdúsági Expo!

A 2016-os Traktorhúzó Európa Kupán
A 2016-os Traktorhúzó Európa Kupán - © Fotó: Matey István
Hajdúböszörmény – A Hajdúsági Expo immár a mezőgazdasági attrakciók gyűjtőfogalma lett.

Péntektől vasárnapig ismét a Hajdúság centrumába, Hajdúböszörménybe várják az élményekre és tartalmas családi programokra vágyókat a VI. Hajdúsági Expo, Ipari, Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Erdészeti Gépkiállítás és Termékbemutató, Traktorhúzó Európa Kupa, Husqvarna Fakitermelő Versenyre. Jól látszik, a Hajdúsági Expo mint mezőgazdasági attrakciókat összefogó esemény folyton megújul, így senki nem érezheti úgy, hogy tavaly már mindent láttam – fogalmazott Dr. Ficsor László szervező, a helyi traktorhúzó egyesület vezetője. Az egyesület megalakulása óta folyamatosan szervezi a Hajdúsági Expót és annak keretein belül a Traktorhúzó Európa Kupák futamait.

Fotó: Horváth Tamás Fotó: Horváth Tamás ©

– A két legfőbb újdonság, hogy az Európai Traktorhúzó Szövetség teljes jogú tagjaként Magyarországon a traktorhúzásnak, mint versenysportnak a képviselete a miénk. Másrészt a Nyírerdő Zrt. és a feltörekvő svéd multinacionális vállalkozás, a Husqvarna segítségével be tudjuk mutatni a sporttelevíziókból jól ismert fakitermelő versenyt és show-t (a fakitermelő vébé szabályai szerint), de lesz gépbemutató és láncfűrész-szobrászat is, a zsűriben pedig ott lesz a magyar fakitermelő válogatott tagja. Tíz, három fős csapat versenyez, emellett tanulócsoportok is összemérik ügyességüket. Ez a műsorszám párhuzamosan fut majd a traktorhúzó Európa-kupa futamaival, amelyen Európa 7 országából 20 csapat érkezik a legerősebb Versenytraktorokkal, hogy megküzdjenek a súlypad elhúzásával. Augusztus 12-én (szombaton) a MITAS Traktorhúzó Európa Kupa Heavy Modified versenytraktorok kategóriájában, majd augusztus 13-án (vasárnap) a Super Stock versenytraktorok kategóriájában mérik össze tudásukat Európa legrangosabb versenytraktorai – fogalmazott.

Külön érdekesség, hogy sok amatőr traktor is pályára lép, de nem marad el a két éve megismert autóbusz-pulling sem, sőt, teherautó kategóriában két nyerges vontató is megjelenik – tudtuk meg.

Agrárkonferencia

A vidéki élet presztízsére, a mezővárosok gazdaságára fókuszáló rendezvény szakmai programja a térség egyik legnagyobb agrárkonferenciájával kezdődik, amit a Portfolio segítségével Kelet-Magyarországi Agrárfórum néven tartanak meg újra augusztus 11-én (pénteken) 9. és 15. óra között.

Fotó: Horváth Tamás Fotó: Horváth Tamás ©

A hazai agrárium aktuális kérdéseiről, a Hajdúság és a térség gazdasági kilátásairól osztják meg véleményüket, ahol neves előadók, szakemberek és a legfőbb politikai döntéshozók. Péntek délután az immár hagyományos traktorkarnevál veszi kezdetét, amelyen a csodálatos versenytraktorok és mindenfajta mezőgazdasági és egyéb gépészeti járművek, kamionok, illetve cégek, támogatók és önszerveződő csoportok mutatkoznak be – a főutcán két helyszínen lelátókról lehet figyelni őket.

Egy igazán kellemes hétvégére várják a látogatókat a szervezők a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium területére.

HBN


A program 6 éven aluliak számára ingyenes, 6-14 éves korig 500 forintba kerül, míg a felnőtt napijegy 3500 ára forint.