Hétszázötven családnak biztosít kenyeret a HAJDU Zrt.

Dedéné Novotni Anna
Dedéné Novotni Anna - © Fotó: Molnár Péter
Téglás – Interjú Dedéné Novotni Annával, a HAJDU Zrt. igazgatóságának alelnökével.

A HAJDU Zrt. tagvállalatainál komoly hangsúlyt fektetnek a kutatás-fejlesztésre is.

„A cégcsoport vezetése kiemelten kezeli a munkavállalók megfelelő munkakörülményeinek a biztosítását, ami a dolgozói elégedettség egyik forrása” – jelentette ki a Naplónak Dedéné Novotni Anna, a HAJDU Zrt. igazgatósági alelnöke.

A magyar vállalkozások régi problémája az, hogy viszonylag keveset költenek innovációra, kutatás-fejlesztésre. Ennek tükrében különösen értékesnek tűnik a Magyar Termék Nagydíj Védjegy, amit a HAJDU Zrt. a 2015-ben kifejlesztett hőszivattyús forróvíztároló termékcsaládjával nyert el. Miben áll a legújabb innovációjuk lényege?

Dedéné Novotni Anna: Magyarországon még újdonságnak számít a környezetünk levegőjének hőenergiáját hasznosító használati meleg-víz előállító berendezés, a hőszivattyús forróvíztároló. Ez egy olyan innovatív termék amelynek a vásárlók szempontjából kézzelfogható előnye az energiatakarékosság, hogy harmadannyi energia felhasználásával érik el ugyanazt a melegvíz mennyiséget, mint az azonos űrtartalmú villanybojlerek. Ráadásul ezzel egyidejűleg egy kisebb helyiség hűtését/párátlanítását is biztosíthatják. Ha a hideg levegőt kivezetjük, a helyiség szellőztetésébe segíthetnek be. A termékcsalád passzívház fűtésére is alkalmas, továbbá integrálható más, megújuló energiás rendszerelemekkel, mint a napelem, vagy a napkollektor. Ezzel a megoldással környezettudatos és hatékony rendszer építhető ki.

A K+F mellett a másik fontos terület a foglalkoztatás. Az Önök cégcsoportja ráadásul egy olyan kistérségben ad munkát több száz családnak, ahol más munkalehetőség nem nagyon van. Napi szinten hogyan élik meg az ezzel járó felelősséget?

Dedéné Novotni Anna: A cégcsoportnál jelenleg 750 főt foglalkoztatunk. Legnagyobb számban Téglásról és Hajdúhadházról vannak munkavállalóink, de sokan járnak ki Debrecenből, Újfehértóról, Bökönyből, Balkányból és Geszterédről. Ezen településekről a műszakkezdéshez és befejezéshez igazodó bérelt autóbuszokkal biztosítjuk a munkába járást. A cégcsoport vezetése kiemelten kezeli a munkavállalók megfelelő munkakörülményeinek biztosítását, megelégedettségük fokozását. A Kollektív Szerződés tartalmazza a szociális juttatások körét a munkaruha juttatást, a segélyezést, a munkabérelőleg szabályozását, a lakáscélú támogatást, a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítést, a cafetéria és törzsgárda szabályozást. Teljeskörű foglalkozás-egészségügyi ellátást, ingyenes orvosi szűréseket, védőoltásokat is biztosítunk dolgozóinknak. Munkavállalóink gyermekei számára szakmai gyakorlati lehetőséget, a felsőoktatásban résztvevők számára diplomamunka, szakdolgozati téma kiírást, ehhez szakmai anyagokat és konzulenst biztosítunk.

Munkavállalóink továbbképzéséhez, egy-egy munkakör magasabb színvonalon való ellátásának érdekében minden évben jelentős összeget fordítunk oktatásra, szakmai és nyelvi képzésre. Van szabadidő központ, ahol futball, tenisz, asztalitenisz, teke, billiárd, szabadtéri főzés stb. lehetőség van. A cég több területen biztosítja a rugalmas munkaidő lehetőségét. Ezzel sokak számára lehetővé válik, hogy jobban össze tudják hangolni magánéletüket és a munkahelyi feladatokat. A cég minden évben szervez családi napot a dolgozók és azok családtagjai számára. Ez mindig szeptember közepe táján kerül megrendezésre, és igen népszerű a dolgozók körében, cégcsoport szinten 500-1000 fős a részvételi arány. Ugyancsak hagyomány, hogy gyermeknapra ajándéktárggyal, mikulásra csomaggal kedveskedünk a dolgozók gyermekeinek. Szomorú tény ugyanakkor, hogy egyre többször szembesülünk azzal, hogy az új létszámigényt egyre nehezebben tudjuk kielégíteni. Toborzás során szélesíteni szükséges a vonzáskörzetünket, de sokszor még ez sem elég. Hiányszakmák léteznek, több területen nincs meg a szükséges szakmai utánpótlás. Fizikai szakmai vonalon ilyen például a hegesztő, forgácsoló vagy a szerszámkészítő szakma, szellemi vonalon pedig a szakmérnöki pozíciók.

Volt idő, amikor a Hajdúsági Iparművek név hallatán tízből tíz embernek az automata mosógép ugrott be, napjainkban viszont már egy több tagvállalatból álló cégcsoportot jelöl a HAJDU márkanév. Mikor és miért döntöttek úgy, hogy ideje több lábra állni?

Dedéné Novotni Anna: Ez a döntés már legalább 15 éve megfogalmazódott bennünk. Először elkezdtük a hagyományos forróvíztárolók mellett az indirekt tárolók gyártását, amely a megújuló energiák hasznosításának elengedhetetlen rendszereleme. Ezt követően szabad kapacitásunk hasznosításaként 2003-ban megkötöttük az első jelentős autóipari beszállításra vonatkozó szerződésünket – amely partnerrel a kapcsolatunk ma is töretlen, a HAJDU Autotechnika Zrt.-nek ez a cég ma a legnagyobb vevője. Az üzletágak fejlődése láttán pedig tíz éve átalakítottuk a cégstruktúrát, kialakítva azt a cégcsoportos működést: az egyes tevékenységekre három önálló céget hoztunk létre (HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt,, HAJDU Autotechnika Zrt és HAJDU Infrastruktúra Zrt.) Ezeket a cégeket a hatékonyság érdekében holdingszerűen működtetjük – minden cég önállóan végzi az alaptevékenységét, ugyanakkor célszerű összehangolásokkal kiaknázzuk a szinergia hatásokat.

– Petneházi Attila –
hirdetés