Hétmilliárd forintból fejlesztette a debreceni repülőteret a Xanga cégcsoport az elmúlt években

Tengeri konténerek a debreceni repülőtér trimodális központjában.
Tengeri konténerek a debreceni repülőtér trimodális központjában. - © Fotó: HBN
Debrecen, 2015. április 16., csütörtök (MTI) – A debreceni repülőteret működtető Xanga cégcsoport az elmúlt években 7 milliárd forint saját és pályázati forrást fordított a légikikötő fejlesztésére – közölte a város polgármestere csütörtökön.


Papp László (Fidesz-KDNP) A kelet kapuja, kapu keletre – Debrecen címmel, a repülőtéren rendezett logisztikai napon a város gazdasága szempontjából az egyik legnagyobb lehetőségnek nevezte a repülőtéri fejlesztéseket, ahol légi, közúti és vasúti elérhetőséget biztosító trimodális központot alakítottak ki.

A régióban nincs olyan repülőtér, amelyik ilyen minőségben képes lenne kiszolgálni az utasokat, illetve a szállítókat – tette hozzá a polgármester megjegyezve, hogy “Debrecen ipara lendületben van”.

A kormány is támogatja a várost: 2017-re elkészül a Debrecent elkerülő autópálya-szakasz, ezzel a 47-es főutat is bekapcsolják az országos gyorsforgalmi úthálózatba – mutatott rá Papp László.

Herdon István, a kockázati tőkebefektető és ipari ingatlanfejlesztő XANGA cégcsoport vezérigazgatója elmondta: negyedik alkalommal rendeztek nyílt napot A Logisztika Napja programsorozat keretében a debreceni nemzetközi repülőtéren kialakított trimodális logisztikai központban.

A trimodális központ nemcsak a város és környezete, hanem a határon átnyúló régió logisztikai kiszolgálása szempontjából is meghatározó szerepet tölthet be a jövőben. A bázis három közlekedési és szállítási módot egyesít: a közút mellett a schengeni normáknak megfelelő nemzetközi repülőtér által biztosított légi szállítást, valamint az országos vasúthálózathoz csatlakozó, a XANGA csoport által felújított és üzembe helyezett iparvágány révén a vasúti szállítást is – magyarázta.

A csütörtöki logisztikai napon bemutatkoztak a XANGA csoport stratégiai partnerei is: a bécsi WienCont terminál, a GYSEV CARGO Zrt., a CMA CGM hajótársaság, valamint a Debreceni Egyetem logisztika menedzsment tanszéke, amely a logisztikai szakember utánpótlást biztosítja. Az egyetemi hallgatók számára a trimodális logisztikai helyszín kiemelt szakmai gyakorlati helyszínt nyújt majd a jövőben.

A logisztikai nap mintegy háromszáz résztvevője – köztük csaknem félszáz egyetemista – rakodás közben tekintette meg azt a konténer irányvonatot, amely Bécsen keresztül közvetlen vasúti összeköttetést biztosít Debrecen és három jelentős tengeri kikötő, Hamburg, Rotterdam és Koper között.

– MTI –
hirdetés