Hétfőn dönt a bíróság a lepkeperben

Gabnai Ernő a polgár peres eljárásban már győzött, kérdés, ezúttal is neki ad-e igazat a bíróság
Gabnai Ernő a polgár peres eljárásban már győzött, kérdés, ezúttal is neki ad-e igazat a bíróság - © Fotó: Matey István
Debrecen – A polgári perben már elbukott az ügyészség, most a büntetőeljárásban mondanak ítéletet.

Felfüggesztett börtönbüntetést kér az ügyészség Gabnai Ernőre, a „lepkeperből” ismert kokadi gazdára, akit védett természeti terület jelentős károsodását okozó természetkárosítás, illetve rongálás bűntettével vádolnak. Az ügyészség álláspontja az, hogy Gabnai 2012-2013 fordulóján egy Natura 2000-es természetmegőrzési területen úgy végzett fakivágást, cserjeritkítást és alakított ki legelőt, hogy közben a keleti lápibagoly lepke 54 egyede elpusztult és megsemmisült egy zsombék rostostövű sás. Az ügyész enyhítő körülményként a vádlott büntetlen előéletét, illetve az időmúlást emelte ki, súlyosító körülményként említette meg ugyanakkor a rongálások elszaporodottságát.

A január végi tárgyaláson
Debrecen - Elhangzott a perbeszéd a Debreceni Járásbíróságon a lepkeper néven ismertté vált büntetőügyben, így a bíróság hamarosan ítéletet hirdethet a tavaly novemberben indult eljárásban. Kedden az iratismertetést követően a vádbeszédre került sor. Az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetést ké...

A férfi védője a gazda ártatlanságát hangsúlyozva kiemelte: Gabnai a megfelelő hatósági engedélyek birtokában végezte el a beavatkozást. Kifogásolta továbbá, hogy a területen lévő lápok elhelyezkedését 2012-ben védence még nem ismerhette, hiszen a pontos felmérés csak évekkel később készült el. Kiemelte, a bíróság által kirendelt szakértő sorra megcáfolta az ügyészség által felkért szakértő megállapításait.

Erről a területről van szó
Debrecen - Újabb két tárgyalási napot tartott a héten a bíróság a lepkeper néven emlegetett büntetőügyben, amely védett természeti terület jelentős károsodását okozó természetkárosítás, illetve rongálás bűntette miatt indult G. Ernő ellen, 2016. novemberében, a Debreceni Járásbíróságon. Kedden a ...

Gabnai az utolsó szó jogán tagadta, hogy bármilyen bűncselekményt követett volna el, s a természetvédelmi hatóság hozzáállását is bírálta.

6 ezer helyett 54

A tavaly novemberben indult büntetőügyben hétfőn ítéletet hirdet a Debreceni Járásbíróság, amelyik a perbeszédeket is beleértve összesen 11 tárgyalási napot tartott az ügyben. Tatár Tímea bíróság sajtószóvivő elmondta: az ügyet 1500 oldalnyi nyomozati irattal kezdték, a tárgyalásokon pedig újabb 1000 oldalnyi irat született. Ehhez a 2500 oldalhoz érkezett aztán a korábbi, polgári peres ügyben keletkezett 1000 oldalnyi dokumentum, amelyet szintén az eljárás anyagává tett a bíróság.

Gabnai Ernő, a kokadi földtulajdonos
Debrecen - A kirendelt szakértő a meghallgatása során azt mondta, számottevő kár nem történhetett. Lehetetlen megállapítani, hogy a kérdéses időszakban pontosan mennyi hernyója pusztulhatott el a keleti lápi bagolylepkének, ha pedig a vádlotti tevékenység lepkepopulációra gyakorolt hatását értéke...

Magáról a történetről sokszor írtunk már. Az ügyészség előbb polgári peres eljárásban követelt kártérítést egy kokadi földtulajdonostól, Gabnai Ernőtől, mondván, 2012-2013 fordulóján a területen úgy végzett fakivágást, cserjeritkítást és alakított ki legelőt, hogy közben sok védett lepkék elpusztított. A másfél milliárd forintra indított (a vádhatóság akkor még 6 ezer lepke elpusztításáról beszélt…) kártérítési per tavaly a Debreceni Ítélőtáblán elbukott, a vádhatóság ugyanis semmilyen módon nem tudta bizonyítani a rovarok elhullását. Ám az ügyészség büntetőeljárást is kezdeményezett a férfi ellen természetkárosítás és rongálás bűntettek vádjával.

HBN