Hétfő reggeli helyzet a vasúti közlekedésben

Hétfő reggeli helyzet a vasúti közlekedésben
Észak-Magyarországon a korlátozások mellett már javulások is vannak a vasúti közlekedésben.

Még mindig sok helyen vonatpótló buszok közlekedésére kell számítania az utazóközönségnek. A Dunántúlon a Duna vízszintjének emelkedése miatt több korlátozás továbbra is érvényben maradt.

Észak-Magyarország

Ma hajnaltól a (további intézkedésig) Felsőzsolca körül kialakult árvízhelyzet miatt, a MÁV-START Zrt. elfogadja a Borsod Volán helyközi járataira érvényes utazási igazolványokat – dolgozó és tanuló havi, félhavi, 30 napos bérleteket és nyugdíjas szabadjegyeket, Miskolc-Szerencs viszonylatban.

Szintén ma hajnaltól, a Miskolc-Bánréve-Ózd vonalon, Putnok és Kazincbarcika vasútvonalon megindulhat a vasúti közlekedés. Ezzel egy időben a MÁV-START Zrt. lemondta a Borsod Volánnál a bérletek elfogadását.

Az árvízhelyzet javulása miatt a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Budapest viszonylatban közlekedő  kör IC vonatok végig közlekednek. A sebességcsökkentések miatt 25-30 perc késéssel.

Ma (hétfőn éjfélig)  24.00 óráig valamennyi, a 80. sz. vonalon (Budapest-Miskolc, Budapest-Miskolc-Nyíregyháza, Budapest-Miskolc-Hidasnémeti, Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Bp.Nyugati – körIC-k –, Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely és viszont viszonylatban) közlekedő feláras vonat hely- és pótjegy nélkül vehető igénybe.

A Miskolc–Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc-Hidasnémeti vonalon Halmaj települést nem lehet még megközelíteni. Emiatt Szikszó és Forró-Encs között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc–Tornanádaska vonalon Sajóecseg és Tornanádaska között nem közlekednek a vonatok. Az utasforgalmat a Borsod Volán menetrendszerinti járataival bonyolítják le. Azonban az edelényi kritikus helyzet miatt a buszközlekedés is bizonytalan. Erről bővebb információ a Borsod Volán honlapján olvasható.

Somoskőújfalu–Fülek (Filakovo, Szlovákia) között tegnap délutántól a kishatár forgalom ismét megindult.

A Vámosgyörk–Újszász–Szolnok vasútvonalon Vámosgyörk és Újszász között vonatpótló buszok szállítjákaz utasokat. Újszász és Szolnok között a zónázó vonatokat vehetik igénybe az utazni szándékozók.

Az Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc vasútvonalon Nógrádkövesd és Balassagyarmat valamint Balassagyarmat és Ipolytarnóc, illetve Balassagyarmat és Drégelypalánk között az utasokat vonatpótló buszok szállítják.

Dunántúl

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között mindkét vágányon csökkentett sebességgel közlekedhetnek a vonatok. Előreláthatólag 10-15 perces átlagos késéssel minden vonatnál számolni kell a Budapest–Hegyeshalom vonalon utazóknak.

A korlátozások miatt 7-én éjfélig, (hétfő) valamennyi a Budapest–Győr–Hegyeshalom és a hozzá csatlakozó Győr–Sopron, valamint a Győr–Szombathely viszonylatban közlekedő feláras vonat (InterCity, railjet) pót- és/vagy helyjegy nélkül vehető igénybe. Az előre megváltott hely- és pótjegyek az érvényességet követő napon, éjfélig bármely állomás személypénztárában visszaválthatók kezelési költség felszámítása nélkül.

A Budapest–Pécs vonalon, Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, illetve Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Emiatt a vonatok átlagosan 5-10 perc késéssel közlekednek.

A Dombóvár–Kaposvár–Gyékényes vonalon Dombóvár–Dombóvár-alsó és Taszár–Kaposvár között kellett csökkenteni a sebességet. Átlag 10-15 percet késnek a vonatok.

A Dombóvár–Bátaszék vonalon Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbusszal közlekedni az utasoknak.

Szlovákia felé a közlekedés a rendkívüli helyzet miatt

Felhívjuk tisztelt utasok figyelmét, hogy a Szlovákia felé meghirdetett személyszállító vonatok, valamint vonatpótló autóbuszok közlekedtetése az árvízi helyzet miatt további intézkedésig a következők szerint lehetséges:

Hidasnémeti felé Kassára közlekednek a vonatok, de Szikszó és Forró-Encs állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Szob valamint Rajka határátmenetekben a közforgalmú menetrendben meghirdetett vonatokkal a közlekedés lehetséges.

Javasoljuk tisztelt utasainknak, hogy az utazások megkezdése előtt a MÁVDIREKT 06 40 49-49-49-es telefonszámán és weboldalunkon tudnak tájékozódni az aktuális utazási lehetőségekről.

A kellemetlenségekért a vasúttársaság az utasok türelmét és megértését kéri.

 

Budapest, 2010. június 7.

Kommunikációs Igazgatóság – MÁVINFORM

(kiadta: Both Ferenc sajtóügyeletes)

ÁRVÍZ: rémhír a Hernád félméteres emelkedése
fuggetlen | 2010.06.07 06:40

Rémhírek a Hernád folyó fél méteres emelkedéséről felröppent információk – mondta a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője.

Árvízhelyzet vasárnap Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
boon | 2010.06.06 23:20

Összefoglalónk a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei árvízhelyzetről vasárnap. A legfrissebb hírek percről-percre a Borsod Online-on!

Összedőlt egy ház, több életveszélyessé vált Dunaszentmiklóson a sok eső miatt
fuggetlen | 2010.06.06 21:38

Dunaszentmiklóson nem a felszín feletti, hanem a felszín alatti víz okoz gondot: a rengeteg csapadék miatt átázott a föld és megcsúszott a hegyoldal. Emiatt egy ház összedőlt, több család otthona pedig életveszélyessé vált. Tönkrement a faluba vezető út és a közműhálózat is.

Árvíz – Rektori konferencia: mindenütt hosszabbítsák meg a vizsgaidőszakot – RTL Híradó
fuggetlen | 2010.06.06 20:29

Egy héttel meghosszabbították a vizsgaidőszakot a Miskolci Egyetemen az árvízi védekezésben dolgozó diákok számára. A Magyar Rektori Konferencia pedig az összes felsőoktatási intézménytől azt kéri, hogy hozzon hasonló döntést: a gátakon önkéntesen dolgozó tanulók vizsgázhassanak később. Csak Miskolcról több száz egyetemista vesz részt a védekezésben, őket nyilvántartásba vették az egyetemen – hangzott el az RTL Híradóban vasárnap.

Átmeneti menetrend a 3-as és a 37-es út közlekedésének részbeni pótlására
boon | 2010.06.06 19:48

2010. június 7-én üzemkezdettől a Szerencs-Miskolc viszonylatban közlekedő vonatokon a Borsod Volán Személyszállítási Zrt. helyközi járataira érvényes utazási igazolványok – dolgozó és tanuló havi, félhavi, 30 napos bérletek, nyugdíjas szabadjegyek – elfogadását kérte a Borsod Volán Zrt. a MÁV Zrt-től, tekintettel arra, hogy a 3-as és a 37-es úton és kerülő útvonalain az autóbuszközlekedés Miskolcra már nem lehetséges.

Halálos áldozata is van az árvíznek Felsőzsolcán
boon | 2010.06.06 19:11

Felsőzsolca – Szombat éjjel és vasárnap is folyamatosan mentették az embereket Felsőzsolcán a miskolci tűzoltók. Huszonhat tűzoltó több csónakkal, és néha emberi erővel égész éjjel, és vasárnap napközben közel 70 lakost mentett ki otthonából. Sok volt közöttük az idős beteg ember, és gyerek.
hirdetés