Hétfő reggeli helyzet a vasúti közlekedésben

Hétfő reggeli helyzet a vasúti közlekedésben
Észak-Magyarországon a korlátozások mellett már javulások is vannak a vasúti közlekedésben.

Még mindig sok helyen vonatpótló buszok közlekedésére kell számítania az utazóközönségnek. A Dunántúlon a Duna vízszintjének emelkedése miatt több korlátozás továbbra is érvényben maradt.

Észak-Magyarország

Ma hajnaltól a (további intézkedésig) Felsőzsolca körül kialakult árvízhelyzet miatt, a MÁV-START Zrt. elfogadja a Borsod Volán helyközi járataira érvényes utazási igazolványokat – dolgozó és tanuló havi, félhavi, 30 napos bérleteket és nyugdíjas szabadjegyeket, Miskolc-Szerencs viszonylatban.

Szintén ma hajnaltól, a Miskolc-Bánréve-Ózd vonalon, Putnok és Kazincbarcika vasútvonalon megindulhat a vasúti közlekedés. Ezzel egy időben a MÁV-START Zrt. lemondta a Borsod Volánnál a bérletek elfogadását.

Az árvízhelyzet javulása miatt a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Budapest viszonylatban közlekedő  kör IC vonatok végig közlekednek. A sebességcsökkentések miatt 25-30 perc késéssel.

Ma (hétfőn éjfélig)  24.00 óráig valamennyi, a 80. sz. vonalon (Budapest-Miskolc, Budapest-Miskolc-Nyíregyháza, Budapest-Miskolc-Hidasnémeti, Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Bp.Nyugati – körIC-k –, Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely és viszont viszonylatban) közlekedő feláras vonat hely- és pótjegy nélkül vehető igénybe.

A Miskolc–Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc-Hidasnémeti vonalon Halmaj települést nem lehet még megközelíteni. Emiatt Szikszó és Forró-Encs között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc–Tornanádaska vonalon Sajóecseg és Tornanádaska között nem közlekednek a vonatok. Az utasforgalmat a Borsod Volán menetrendszerinti járataival bonyolítják le. Azonban az edelényi kritikus helyzet miatt a buszközlekedés is bizonytalan. Erről bővebb információ a Borsod Volán honlapján olvasható.

Somoskőújfalu–Fülek (Filakovo, Szlovákia) között tegnap délutántól a kishatár forgalom ismét megindult.

A Vámosgyörk–Újszász–Szolnok vasútvonalon Vámosgyörk és Újszász között vonatpótló buszok szállítjákaz utasokat. Újszász és Szolnok között a zónázó vonatokat vehetik igénybe az utazni szándékozók.

Az Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc vasútvonalon Nógrádkövesd és Balassagyarmat valamint Balassagyarmat és Ipolytarnóc, illetve Balassagyarmat és Drégelypalánk között az utasokat vonatpótló buszok szállítják.

Dunántúl

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között mindkét vágányon csökkentett sebességgel közlekedhetnek a vonatok. Előreláthatólag 10-15 perces átlagos késéssel minden vonatnál számolni kell a Budapest–Hegyeshalom vonalon utazóknak.

A korlátozások miatt 7-én éjfélig, (hétfő) valamennyi a Budapest–Győr–Hegyeshalom és a hozzá csatlakozó Győr–Sopron, valamint a Győr–Szombathely viszonylatban közlekedő feláras vonat (InterCity, railjet) pót- és/vagy helyjegy nélkül vehető igénybe. Az előre megváltott hely- és pótjegyek az érvényességet követő napon, éjfélig bármely állomás személypénztárában visszaválthatók kezelési költség felszámítása nélkül.

A Budapest–Pécs vonalon, Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, illetve Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Emiatt a vonatok átlagosan 5-10 perc késéssel közlekednek.

A Dombóvár–Kaposvár–Gyékényes vonalon Dombóvár–Dombóvár-alsó és Taszár–Kaposvár között kellett csökkenteni a sebességet. Átlag 10-15 percet késnek a vonatok.

A Dombóvár–Bátaszék vonalon Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbusszal közlekedni az utasoknak.

Szlovákia felé a közlekedés a rendkívüli helyzet miatt

Felhívjuk tisztelt utasok figyelmét, hogy a Szlovákia felé meghirdetett személyszállító vonatok, valamint vonatpótló autóbuszok közlekedtetése az árvízi helyzet miatt további intézkedésig a következők szerint lehetséges:

Hidasnémeti felé Kassára közlekednek a vonatok, de Szikszó és Forró-Encs állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Szob valamint Rajka határátmenetekben a közforgalmú menetrendben meghirdetett vonatokkal a közlekedés lehetséges.

Javasoljuk tisztelt utasainknak, hogy az utazások megkezdése előtt a MÁVDIREKT 06 40 49-49-49-es telefonszámán és weboldalunkon tudnak tájékozódni az aktuális utazási lehetőségekről.

A kellemetlenségekért a vasúttársaság az utasok türelmét és megértését kéri.

 

Budapest, 2010. június 7.

Kommunikációs Igazgatóság – MÁVINFORM

(kiadta: Both Ferenc sajtóügyeletes)

ÁRVÍZ: rémhír a Hernád félméteres emelkedése
fuggetlen | 2010.06.07 06:40

Rémhírek a Hernád folyó fél méteres emelkedéséről felröppent információk – mondta a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője.

Árvízhelyzet vasárnap Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
boon | 2010.06.06 23:20

Összefoglalónk a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei árvízhelyzetről vasárnap. A legfrissebb hírek percről-percre a Borsod Online-on!

Összedőlt egy ház, több életveszélyessé vált Dunaszentmiklóson a sok eső miatt
fuggetlen | 2010.06.06 21:38

Dunaszentmiklóson nem a felszín feletti, hanem a felszín alatti víz okoz gondot: a rengeteg csapadék miatt átázott a föld és megcsúszott a hegyoldal. Emiatt egy ház összedőlt, több család otthona pedig életveszélyessé vált. Tönkrement a faluba vezető út és a közműhálózat is.

Árvíz – Rektori konferencia: mindenütt hosszabbítsák meg a vizsgaidőszakot – RTL Híradó
fuggetlen | 2010.06.06 20:29

Egy héttel meghosszabbították a vizsgaidőszakot a Miskolci Egyetemen az árvízi védekezésben dolgozó diákok számára. A Magyar Rektori Konferencia pedig az összes felsőoktatási intézménytől azt kéri, hogy hozzon hasonló döntést: a gátakon önkéntesen dolgozó tanulók vizsgázhassanak később. Csak Miskolcról több száz egyetemista vesz részt a védekezésben, őket nyilvántartásba vették az egyetemen – hangzott el az RTL Híradóban vasárnap.

Átmeneti menetrend a 3-as és a 37-es út közlekedésének részbeni pótlására
boon | 2010.06.06 19:48

2010. június 7-én üzemkezdettől a Szerencs-Miskolc viszonylatban közlekedő vonatokon a Borsod Volán Személyszállítási Zrt. helyközi járataira érvényes utazási igazolványok – dolgozó és tanuló havi, félhavi, 30 napos bérletek, nyugdíjas szabadjegyek – elfogadását kérte a Borsod Volán Zrt. a MÁV Zrt-től, tekintettel arra, hogy a 3-as és a 37-es úton és kerülő útvonalain az autóbuszközlekedés Miskolcra már nem lehetséges.

Halálos áldozata is van az árvíznek Felsőzsolcán
boon | 2010.06.06 19:11

Felsőzsolca – Szombat éjjel és vasárnap is folyamatosan mentették az embereket Felsőzsolcán a miskolci tűzoltók. Huszonhat tűzoltó több csónakkal, és néha emberi erővel égész éjjel, és vasárnap napközben közel 70 lakost mentett ki otthonából. Sok volt közöttük az idős beteg ember, és gyerek.