Hétfő déli helyzet a vasúti közlekedésben

Hétfő déli helyzet a vasúti közlekedésben
Észak-Magyarországon és a Dunántúlon továbbra is érvényben vannak a korlátozások a vasúti közlekedésben. Még mindig sok helyen vonatpótló buszok közlekedésére kell számítania az utazóközönségnek.

Észak-Magyarország

Ma hajnaltól a (további intézkedésig) Felsőzsolca körül kialakult árvízhelyzet miatt, a MÁV-START Zrt. elfogadja a Borsod Volán helyközi járataira érvényes utazási igazolványokat – dolgozó és tanuló havi, félhavi, 30 napos bérleteket és nyugdíjas szabadjegyeket, Miskolc-Szerencs viszonylatban.

Szintén ma hajnaltól, a Miskolc-Bánréve-Ózd vonalon, Putnok és Kazincbarcika vasútvonalon megindulhat a vasúti közlekedés. Ezzel egy időben a MÁV-START Zrt. lemondta a Borsod Volánnál a bérletek elfogadását.

Az árvízhelyzet javulása miatt a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Budapest viszonylatban közlekedő  kör IC vonatok végig közlekednek. A sebességcsökkentések miatt 25-30 perc késéssel.

Ma (hétfőn éjfélig)  24.00 óráig valamennyi, a 80. sz. vonalon (Budapest-Miskolc, Budapest-Miskolc-Nyíregyháza, Budapest-Miskolc-Hidasnémeti, Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Bp.Nyugati – körIC-k –, Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely és viszont viszonylatban) közlekedő feláras vonat hely- és pótjegy nélkül vehető igénybe.

A Miskolc–Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc-Hidasnémeti vonalon Halmaj települést nem lehet még megközelíteni. Emiatt Szikszó és Forró-Encs között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc–Tornanádaska vonalon Sajóecseg és Tornanádaska között nem közlekednek a vonatok. Az utasforgalmat a Borsod Volán menetrendszerinti járataival bonyolítják le. Azonban az edelényi kritikus helyzet miatt a buszközlekedés is bizonytalan. Erről bővebb információ a Borsod Volán honlapján olvasható.

A Vámosgyörk–Újszász–Szolnok vasútvonalon Vámosgyörk és Újszász között vonatpótló buszok szállítjákaz utasokat. Újszász és Szolnok között a zónázó vonatokat vehetik igénybe az utazni szándékozók.

Az Aszód–Balassagyarmat–Ipolytarnóc vasútvonalon Nógrádkövesd és Balassagyarmat valamint Balassagyarmat és Ipolytarnóc, illetve Balassagyarmat és Drégelypalánk között az utasokat vonatpótló buszok szállítják.

Dunántúl

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között mindkét vágányon csökkentett sebességgel közlekedhetnek a vonatok. Előreláthatólag 10-15 perces átlagos késéssel minden vonatnál számolni kell a Budapest–Hegyeshalom vonalon utazóknak.

A korlátozások miatt 7-én éjfélig, (hétfő) valamennyi a Budapest–Győr–Hegyeshalom és a hozzá csatlakozó Győr–Sopron, valamint a Győr–Szombathely viszonylatban közlekedő feláras vonat (InterCity, railjet) pót- és/vagy helyjegy nélkül vehető igénybe. Az előre megváltott hely- és pótjegyek az érvényességet követő napon, éjfélig bármely állomás személypénztárában visszaválthatók kezelési költség felszámítása nélkül.

A Budapest–Pécs vonalon, Keszőhidegkút-Gyönk és Szakály-Hőgyész, illetve Döbrököz és Dombóvár között több szakaszon csökkenteni kellett a vonatok sebességét. Emiatt a vonatok átlagosan 5-10 perc késéssel közlekednek.

A Dombóvár–Kaposvár–Gyékényes vonalon Dombóvár–Dombóvár-alsó és Taszár–Kaposvár között kellett csökkenteni a sebességet. Átlag 10-15 percet késnek a vonatok.

A Dombóvár–Bátaszék vonalon Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbusszal közlekedni az utasoknak.

Szlovákia felé a közlekedés a rendkívüli helyzet miatt

Felhívjuk tisztelt utasok figyelmét, hogy a Szlovákia felé meghirdetett személyszállító vonatok, valamint vonatpótló autóbuszok közlekedtetése az árvízi helyzet miatt további intézkedésig a következők szerint lehetséges:

Hidasnémeti felé Kassára közlekednek a vonatok, de Szikszó és Forró-Encs állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Szob valamint Rajka határátmenetekben a közforgalmú menetrendben meghirdetett vonatokkal a közlekedés lehetséges.

Javasoljuk tisztelt utasainknak, hogy az utazások megkezdése előtt a MÁVDIREKT 06 40 49-49-49-es telefonszámán és weboldalunkon tudnak tájékozódni az aktuális utazási lehetőségekről.

A kellemetlenségekért a vasúttársaság az utasok türelmét és megértését kéri.

 

Budapest, 2010. június 7.

Kommunikációs Igazgatóság – MÁVINFORM

(kiadta: Both Ferenc sajtóügyeletes)

Megvertek egy árvízi védekezésben résztvevő tűzoltót
fuggetlen | 2010.06.07 12:53

Az ár- és belvízi védekezésben résztvevő tűzoltót ütött meg egy türelmetlen autós a hétvégén a Komárom-Esztergom megyei Táton.

Árvízhelyzet hétfőn Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
boon | 2010.06.07 12:52

Összefoglalónk a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei árvízhelyzetről hétfőn. A legfrissebb hírek percről-percre a Borsod Online-on!

Árvíz – Veszélyes bemenni a megrogyott házakba
fuggetlen | 2010.06.07 12:47

A megrogyott, statikailag meggyengült épületekbe ne menjenek vissza az emberek, csak a tűzoltók felügyelete mellett kezdjék el az ott hagyott értékek mentését – kéri felhívásában a felsőzsolcaiaktól a Miskolci Tűzoltóság.

Megsüllyedt a 6-os főút Pécsett
fuggetlen | 2010.06.07 12:32

Megsüllyedt a 6-os főút Pécsen átvezető szakaszának egy részén az aszfalt – tudta meg a Független Hírügynökség a Magyar Közút Nonprofit Zrt. ügyeletén.

Árvíz – Sólyom László: Meg kell szüntetni a szervezetlenséget
fuggetlen | 2010.06.07 12:31

Több helyen nem érnek össze a gátak, kaotikus helyzetet okozott a védművek tulajdonviszonyainak rendezetlensége is – mondta Sólyom László köztársasági elnök az elöntött Felsőzsolcán. Az államfő szerint nagyobb figyelmet kell fordítani a megelőzésre, a polgármestereknek pedig képzésben kellene részesülniük, mert bebizonyosodott, hogy vannak olyan polgármesterek, akik ilyenkor nem állnak a helyzet magaslatán.

ÁRVÍZ – A Magosz segítséget kér a gazdáknak
fuggetlen | 2010.06.07 12:29

Az árvíz sújtotta területeken termelő gazdáknak kér segítséget a Magosz. Jakab István, a szövetség elnöke azt mondta, hogy az érintetteknek érezniük kell, hogy nincsenek egyedül.

Alig lesz idén akácméz
fuggetlen | 2010.06.07 12:27

Katasztrofális akácszezont zártak a méhészek, a szokásos éves termésnek alig ötödét sikerült csak begyűjteni a monszunszerű esőzés miatt – mondta el a Független Hírügynökségnek May Gábor, a Pécsi Méhészeti Egyesület elnöke, Baranya Megyei méhészeti szaktanácsadó.

Több mint 23 ezren a gátakon – országos helyzetkép
fuggetlen | 2010.06.07 12:25

Több mint 23 ezer ember vesz részt az árvízi védekezésben országosan, hétfőn nap közben.

Forgalmi változások a helyközi járatokon, a Duna mentén
fuggetlen | 2010.06.07 12:23

Vác környékén és a 11-es úton is változások vannak a közösségi közlekedésben a Duna áradása miatt.

Harmadfokú készültség a Budapest környéki Duna-szakaszokon
fuggetlen | 2010.06.07 12:16

Harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe éjféltől a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő Duna-szakaszon. Hétfőre virradó éjjel ugyanis a Duna árhulláma elérte a Budapest feletti folyószakaszt.

Sólyom László Felsőzsolcán tájékozódik az árvízi védekezésről
fuggetlen | 2010.06.07 12:08

Felsőzsolca – A hétvégén elöntött Felsőzsolcára látogat hétfőn délelőtt Sólyom László köztársasági elnök.

Árvíz – Lánctalpassal járja be Felsőzsolcát Sólyom László
fuggetlen | 2010.06.07 11:47

Felsőzsolca – Egy lánctalpas katonai járművel viszik körbe az elárasztott Felsőzsolcán Sólyom László köztársasági elnököt, aki délelőtt érkezett meg a borsodi településre, hogy az árvízi helyzetről a helyszínen tájékozódjon. Az államfő a miskolci reptérre érkezett meg délelőtt 10 óra előtt, onnan vitték ki az árvíz sújtotta területre.

ÁRVÍZ – teherautó tolatott a margitszigeti nyúlgátnak
fuggetlen | 2010.06.07 10:55

Egy teherautó vasárnap rátolatott a Margitszigeten kiépített nyúlgátra. A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) dolgozói hétfőn – még a tetőzés előtt – újraépítik a homokzsákokat.