Hétfõn újabb alapkamat-csökkenés jöhet

A várakozások szerint tovább mérsékli a jegybanki alapkamatot hétfõi ülésén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A várt 25 százalékpontos csökkenéssel az eddigi legalacsonyabb, 5,75 százalékos ráta alakulhat ki.

A Monetáris Tanács (MT) tagjait egyetlen körülmény késztetheti megfontolásra, a várakozást meghaladó, 6,4 százalékos januári infláció. A testület azonban eddig is hosszabb idõszak áralakulására volt tekintettel, ami változatlanul a 3 százalékos inflációs cél alá csökkenést mutatja.

Egy hónappal ezelõtt is negyedszázalék-ponttal csökkentette a kamatot a MT, amely decemberben váltott erre az ütemre a félszázalékpontnyi mérséklésekrõl. Akkor Simor András MNB-elnök azzal indokolta ezt, hogy valamelyest romlott a befektetõk kockázatvállalási kedve és Magyarország kockázati megítélése is kissé gyengült.

Januárban a vártnál nagyobb lett a fogyasztói ár emelkedése, de a 6,4 százalékos növekedésben nagy része volt a jövedéki adók növekedésének és az idényjellegû élelmiszerek drágulásának. Ez utóbbi azonban a következõ hónapokban valószínûleg megfordul, az adóemelkedés hatása pedig idõvel “kifut”, ahogy ez várható az év közepén a tavaly nyári áfanöveléssel. A MT pedig hosszabb idõszak áralakulására van tekintettel, és az elmúlt hónapok folyamatai alapján az infláció a 3 százalékos célérték alá süllyedhet.

Ha a gazdasági folyamatok nem változnak alapvetõen, akkor a választásokig még egy, szintén negyedpont mértékû kamatcsökkentés is lehetséges, és nem kizárt, hogy ezután a MT megáll ezen a szinten.